Inspiration

Ny konstnär, Vanellimelli

Vanellimelli är alias för den Berlinfödda och baserade bloggaren Melanie Kieback som har bemästrat konsten att tala ett vackert och distinkt bildspråk. Hon tar med oss in i sin värld och visar känslor, minnen, drömmar och äventyr. Melanie vill inte bara definieras av ett uttryck utan vill kunna uttrycka en mix. Vintage möter design, gammalt möter nytt, kreativitet möter standard. Hennes motiv är plåtade analogt, vilket är nyckeln till hennes unika visuella stil. Hon är nu aktuell med en fotokollektion med tre Limiterade Prints, möt henne i en exklusiv intervju.

Kära Melanie!
Så exalterad över lanseringen tillsammans med dig! Hur känns det?
Jag tror att jag är ännu mer exalterad än dig, haha. Kan inte riktigt tro det om jag ska vara ärlig, men definitivt glad att det här händer! Det är en fantastisk känsla. Tanken på att någon ska ha mina motiv på sin vägg är oerhört fascinerande.

"Min kollektion speglar en längtan efter nostalgi i tider då världen snurrar och förändras lika snabbt som en Formel 1-racerbil rör sig på banan."

Berätta om din kollektion!
Min samling återspeglar en längtan efter nostalgi i tider då världen snurrar och förändras lika snabbt som en Formel 1-racerbil rör sig på banan. Den har 3 "KODAK KAR"-prints, som härrör från min passion för motordrivna fordon , samt min vän och så betraktade musa Leni i "BODY ELECTRIC" och "BURNING DESIRE" + ett "moodboard" kollage med bilder och polaroidbilder tagna av mig under de senaste 6 åren, som sattes ihop för hand tillsammans med analoga favoriter, random papperssaker och klistermärken.

Berätta om dig!
Hej jag är Mel :) Född och uppvuxen i vackra Berlin, fortfarande här 27 år senare. Jag är en kreativ själ som har försökt uttrycka mig på internet i över 15 år nu och det har på något sätt blivit mitt jobb, vilket är en dröm som går i uppfyllelse.

Hur kommer det sig att du har ett så stort intresse för analogt foto?
För det första växte jag upp med det, tills jag var 12 år gammal tog förmodligen min mamma de flesta av våra bilder på film. När jag startade min blogg en tid senare fick jag min första "riktiga" egna analoga kamera - en CANON AE-1. Genom Tumblr och Flickr älskade jag hur annorlunda film såg ut jämfört med de digitalkameror och iPhone-kameror som tog över internet haha. Jag tillbringade min skolpraktik i 9:e klass i UDK:s mörkrum och tog alltid bilder på mina vänner på film. Jag släppte fotointresset ett tag, men 2016 kände jag en stark längtan att få de saker jag delade online att se och kännas annorlunda än vad som var trendigt på den tiden. Jag fick min första "bra" point and shoot-kamera och kunde också äntligen finansiera denna hobby på riktigt. Har inte släppt den starka passionen sedan dess :)

Vilka känslor vill du förmedla med din konst?
Vill du verkligen att jag ska börja på den storyn? Hahaha, låt mig säga dig: jag är fisk, så per definition känner vi allt väldigt djupt - längtar efter speciella kontakter, vill bli ett med allt, övertänker snabbt de minsta livsvalen och faller i bottenlös sorg - gör det till ett klistermärke och sätt den sedan på mig som en etikett. Mycket av det som finns med i den här kollektionen har sitt ursprung i att begära något mer, att klara av hjärtesorg och frånvaron av erkännande för mig personligen. Under tiden jag skrev det här svaret på din fråga rann åtminstone trettio olika ord för känslor genom min hjärna, men jag kan inte sätta fingret på det och avgöra vad det faktiskt är. Jag hoppas att det är okej :D

Topp fem bästa plagg i din garderob?
Allt som är second hand! Jag har en stor samling gamla skinnjackor, slitna jeansjackor och cowboystövlar. Jag älskar en bra slitsklänning och började av någon anledning samla på Harley Davidson-kläder för en tid sedan.

Jag råkar veta att du äger en gammal vintagebil, berätta om den!
Det är väldigt sant! Jag köpte en 1992 Mercedes Benz SL 300, så den blev faktiskt precis klassad som vintage :) Som ni kan se av min fotokollektion är jag lite besatt av bilar, så jag visste länge att jag ville äga en själv någon dag. Jag skaffade bilen den första sommaren med COVID efter att jag insåg att jag skulle befinna mig i Berlin mer än någonsin och kände att ddet var en bra idé att investera i en gammal cabriolet och åka på roadtrips runt Berlin och i Tyskland. Men jag ska vara ärlig.. min Benz är inte problemfri och jag borde definitivt ha gått för något mindre i storlek, haha.

"Jag brukar säga, om jag inte skulle göra det jag gör idag så skulle jag älska att bli guldsmed och skapa smycken"

När känner du dig som mest bekväm och sexig?
När jag är omgiven av rätt människor :)

Vad gör du på en ledig dag?
Går på loppis om det är söndag, hänger runt Kreuzberg eller spenderar tid i min studio.

Om du skulle byta riktning helt i livet, vad skulle du göra istället?
Jag tror att jag aldrig riktigt skulle kunna ändra riktning helt, det är väldigt viktigt för mig att vara kreativ. Jag brukar säga, om jag inte skulle göra det jag gör nu skulle jag älska att bli guldsmed och skapa smycken.

Berätta om ett av dina barndomsminnen!
De flesta av mina speciella minnen hade jag med min mamma, eftersom min pappa var lite avlägsen från vårt familjeliv. Mycket av tiden vi tillbringade tillsammans handlade om att ta hand om eller köra hans bilar, motorcyklar eller tillbringa söndagen tillsammans på soffan och titta på biltävlingar. Jag antar att det också är en anledning till att jag idag gillar att ta foton av bilar och kanske ett sätt att hantera vår bristfälliga relation. Jag minns också att min mamma visade mig ett av hennes gamla fotoalbum med bilder från när hon bodde i Kalifornien i början av 90-talet, jag var extremt fascinerad av det och jag kunde knappt vänta med att åka dit en dag och se det själv :)

Vad är ditt favoritgodis?
Jag är mer av en salt-snackstjej och mitt bästa snacks är chips, helst med rosmarinsmak eller salt & vinäger.

Beskriv ditt hem!
Mitt intresse för saker från gamla epoker speglar verkligen många delar av mitt liv och hem, mycket inslag från 70-talet. Jag flyttade till den här lägenheten när jag var 19 år gammal, 4 år senare under 2018 bestämde jag mig för att ge den lite kärlek och renoverade mycket tillsammans med min mamma. Nytt kök, nya golv, ta bort fula vita popcorntapeter, typ sånt där. De flesta av möblerna hittade jag och köpte på loppis eller eBay. hNågra av mina bästa köp är min vintage Togo-soffa som jag köpte 2020 och mina 1972 Ikea Impala-stolar. En annan favorit är min samling av svamplampor med bland annat Peill & Putzler och handblåsta La Rochere`s. Även om jag älskar mitt hem så kan jag knappt vänta med att en dag ha mer plats, mer plats för vackra gamla saker. Jag älskar också att ha mycket prints och konst på väggarna, jag tycker att det speglar ens personlighet mycket.

Jag vet att du har ett stort intresse för vintage. Vilka är dina bästa tips när det kommer till second hand shopping och vilka är de bästa ställena i Berlin?
Det har jag verkligen! Mitt bästa tips skulle nog vara att alltid ta dig tid och ha tålamod. Jag går mycket i ReSales-kedjan, Vintage revivals är också en del av det, VV_Berlin och ibland RAW-loppisen. Men ärligt talat så hittar jag mest på nätet nuförtiden.

Vad äter du på morgonen?
Jag är egentligen ingen frukostmänniska och dricker vanligtvis bara kaffe på morgonen, men jag älskar gott bröd med pålägg ;)

Vilken är din favorit låt!
Hmm, svårt! Jag är inte så bra på just låtfavoriter, det förändras i takt med mitt humör, men Tame Impalas "Taxi's Here" och vad som helst med Lana del Rey står oftast överst på listan.