Inspiration

Hello Home, Simon Schmidt

Simon är ett mångsidigt kreativt proffs, som bland annat arbetar som fotograf och art director. Med en karriär som sträcker sig över nio år har Simon finslipat sina färdigheter i att fånga varumärkens berättelser inom mode- och designsektorn. Han strävar också efter att införliva substans och känsla i sitt arbete och vill utmana den kommersiella massmarknaden. Simon är även en entusiastisk resenär med en kärlek för ost och musik från 80-talet. Träffa Simon i en personlig intervju.

Simon, berätta om dig själv!

Hej! Mitt namn är Simon Schmidt, jag kommer ursprungligen från Tyskland men flyttade till London för många år sedan, så många att jag inte kan räkna dem längre. De senaste åren har jag hoppat fram och tillbaka mellan att vara bakom och framför kameran och på något sätt etablerat mig som fotograf och art director. Jag arbetar främst med varumärken inom mode- och designsektorn. Idag fokuserar jag på hur vi kan använda våra medieplattformar med substans och ändå förmedla en känsla trots att den kommersiella massmarknaden dikterar annorlunda.

"Att köpa den webbadressen var förmodligen ett av de bästa besluten i mitt liv ..."

Hur länge har du arbetat som fotograf?

Jag började arbeta med fotografi precis när jag flyttade till London för exakt 9 år sedan, men jag känner att de första 4 åren var mestadels försöks- och felstegsperioder, så det känns mer legitimt för mig att säga "Jag har arbetat som fotograf i 5 år nu, professionellt".

Hur började det?

Allt började på en åker mitt ute i ingenstans i det goda gamla Bayern, där en ung Simon tog bilder av sig själv och sin omgivning med hjälp av ett stativ och en liten Canon DSLR. Jag öppnade en webbplats (det kallades bloggar på den tiden) när jag var 14 år gammal och började dela mina känslor och tankar, tillsammans med bilder under namnet "OWN WAY OF INSPIRATION". Det var min flykt från Tyskland och min grundsten till det liv jag har nu i London. Att köpa den webbadressen var förmodligen ett av de bästa besluten i mitt liv ... åtminstone professionellt sett.

Vilken är din favoritplats att resa till?

Svår fråga! Som en medborgare av världen vill jag säga att det knappt finns något ställe jag inte vill resa till, men under de senaste åren har det funnits några resmål som har blivit mycket kära för mig. En av dem är Köpenhamn. Jag brukade resa dit mycket i arbetet och har utvecklat en känsla av "andrahem-energi" för staden. Nyligen besökte jag även Lissabon, som jag älskade så mycket, men lika mycket har jag blivit inspirerad av fjärran resor till världar jag tidigare bara kunnat drömma om. Jag tror inte att jag någonsin har varit på platser som Egypten eller Malaysia tidigare. Jag minns att jag landade på båda destinationerna och tänkte "detta är verkligen en annan värld". Båda platserna har verkligen format mitt sätt att se på världen nu, skulle jag säga. Min absoluta favoritstad är Kairo, dit skulle jag återvända på en sekund.

Vad definierar en bra fotograf?

För mig har en bra fotograf utvecklat ett sätt att fånga det de ser, i motsats till vad andra skulle vilja se genom dem. En bra fotograf kan säga på set, under resans gång att "det här är jag" eller "det här är inte riktigt jag".

Vad drömmer du om?

Svår fråga! Förutom världsfred (allvarligt talat) drömmer jag om att en dag kunna öppna mitt eget företag och mitt egna ställe som heter "House Of Inspiration". Det är något jag har drömt om i många år nu, och ju äldre jag blir, desto mer hoppas jag kunna förvandla den här drömmen till verklighet, men jag har ännu många hinder att övervinna innan jag kan göra det. Min största dröm är faktiskt att SKAPA en plats för mitt community, där jag kan hålla workshops och föreläsningar under ett tak där de känner sig trygga och inspirerade. Löst inspirerat av Voguing-scenen på 80-talet är jag verkligen passionerad när det gäller att fortsätta arbeta för lika möjligheter och platser för vår queergemenskap.

Favoritsnack?

En annan svår fråga! Jag är inte så kräsen när det kommer till mat, men det första jag kommer att tänka på är allt som innehåller eller har ost på sig, det skulle jag gladeligen acceptera.

Favoritlåt?

Efter att ha konsulterat Spotify-gudarna är det ett klart svar: "Voices Carry" av 'Til Tuesday. Musik- och modemässigt hör jag definitivt hemma på 80-talet. Åh, och bokstavligt talat vilken låt som helst av Sade, förstås...

Favoritmat?

Igen, inte så kräsen, men om jag måste välja mina tre favoritkök skulle det definitivt vara allt från Mellanöstern (för mig kan de verkligen laga mat!), koreanskt och italienskt. Jag älskar verkligen starka smaker, kryddor och färska ingredienser.

Vilken är din superkraft?

Att inte ta mig själv eller det jag gör på för stort allvar. Att kunna skapa en koppling till andra människor genom humor och ifrågasättande är förmodligen det jag är bäst på.

Vad gör dig lycklig?

Mitt livs kärlek... Dan. Och hans lilla hund Adam, hans livs kärlek.

Några planer för sommaren?

En del spännande saker, jag känner mig så privilegierad att kunna resa igen den här sommaren. Jag kommer att besöka min partner i Tel Aviv och vi har planerat att besöka min närmaste vän från gymnasiet mitt ute i ingenstans i Sverige. Och senare på sommaren ska vi på bröllop för en annan nära vän på Hydra i Grekland - så ja, det kunde vara mycket värre. Nu kör vi 2023!