right_align

Creative talk

Lena Wigers

 

Lena Wigers är en frilansillustratör bosatt i Stockholm. Hon kommer från början från Bollnäs i Hälsingland där hon växte upp i en kreativ familj omgiven av pennor och penslar. Så länge hon kan minnas har hon älskat att måla, rita och skapa. Hon har på under de senaste åren läst kurser i illustration på Berghs School Of Communication. Vi har träffat Lena för att höra mer om hennes skapande. 

left_50
right_50

Har du alltid varit intresserad av att måla?

- Min mamma är konstnär och konstlärare, så måla och rita var ett givet intresse när jag växte upp. Jag tappade lite av intresset när jag flyttade hemifrån som tonåring, men efter ett tag kände jag att något saknades och idag är jag väldigt glad att jag hittade tillbaka till passionen för konsten.

Hur ser din skapandeprocess ut?

- Jag målar mestadels på papper och använder färger i en dovare färgskala. Jag skapar mestadels för hand, men avslutar oftast med en digital finish.

Jag försöker hålla skapandeprocessen lekfull och avkopplande, men det är alltid en resa mellan entusiasm och frustration. Ibland krävs det att jag lyssnar på musik eller går en promenad för att hitta till rätt känsla. Att bli klar med en målning är alltid den mest tillfredsställande känslan och det vara det som jag ogillade mest under processen som jag är mest nöjd med i slutändan. 

large

Var finner du din inspiration?

- Jag hittar inspiration nästan var som helst. Jag snappar upp former och färger som jag möts av i vardagen. 

Vad driver dig som illustratör? 
- Det varierar. Jag drivs dels såklart av att det är så fantastiskt härligt att skapa, själva processen, som jag tycker är meditativ och kul. Att försöka förmedla någon känsla. Sen drivs jag minst lika mycket av att jag sällan blir nöjd, att det finns så oändligt med nytt att lära sig, att jag känner att jag utvecklas, det skapar väl någon form av nyfikenhet.

Är det några konstverk du skapat som du gillar lite extra?
- Just nu tycker jag nog bäst om Men, men, men och Lineup. De skapades 2015 och var egentligen inte tänkt att bli prints, men fick liv igen via Wall of Art.

left_50
right_50

 
Finns det något du vill måla som du inte har provat än?

- Ja, det finns många nya saker som jag ser fram emot att utforska. Just nu är jag peppad på att skapa större målningar för att se hur det påverkar mitt arbete.

large