right_align

TWWP x Wall of Art

A portait of: Madelen Möllard

Konstnären MADELEN MÖLLARDs liv har just förändrats för alltid. Lilly-Ann, sex veckor, har nämligen kommit till världen. Och det är lite på hennes villkor som konsten nu blir till i lägenheten i det gamla posthuset i Stockholm. Det är bland stora former och mycket färg vi möter Madelen för ett samtal om måleriet som ett sätt att resa, det kreativa uttrycket, och om att vara vän med sig själv. Madelen är aktuell med sina fantastiska färgstarka alster på Wall of Art.

large

“Min stil är stora former och mycket färg.”

left_50right_50Hej Madelen, hur mår du idag? 
– Nu efter ett par koppar kaffe mår jag oförskämt bra med tanke på att jag varit vaken från kl 04:30.

Åh, livet med bebis! Grattis till din underbara dotter, hur känns det att ha blivit mamma?
– Tack! Det är underbart, läskigt och sjukt kul. Jag har så svårt att ta in att jag är någons mamma – det är ju helt galet. Kunde heller aldrig föreställa mig hur känslostormigt och fantastiskt det skulle bli! När jag var yngre tänkte jag att jag inte skulle ha barn, men se så det blev! Otroligt.

largeLilly-Ann, sex veckor gammal och redan alldeles underbar.

 

Vill du berätta om din bakgrund? Hur ser vägen fram till ditt nuvarande konstnärsliv ut? 
– Jag växte upp i Karlshamn, en liten stad i Blekinge och jag ska väl erkänna att jag spenderade mycket av min uppväxt med att drömma mig bort därifrån. Måleriet blev ett sätt att resa. I min familj har måleri och skapande alltid varit väldigt närvarande och vare sig jag var hemma hos mamma eller pappa så hade jag alltid ett ritblock i närheten. Min farfar var en fantastisk tavelrestauratör och konstnär som uppmuntrade mig och mina syskon till att måla varje gång vi kom på besök. Det bidrog definitivt till att jag valde att studera till- och ha ett kreativt yrke idag.

Hur skulle du beskriva ditt uttryck i konsten?
– Stora former och mycket färg.

Och vad betyder ditt konstnärsskap för dig?
– Det betyder sjukt mycket. Min hjärna hade inte klarat sig utan det. Den går ofta på högvarv och skapandet är utan tvekan avgörande för att använda energin till något konstruktivt.

Var hittar du din inspiration?
– För mig handlar det mycket om sinnesstämning och omgivning. Intressanta färgkombinationer och blomsterrabatter går jag igång på också.

Vem var du som barn?
– Jag var blyg och fantasifull, älskade Marabou mjölkchoklad och kollade bokstavligt talat sönder filmen Grease så bandet i VHS-kasetten gick sönder.

large

 ‘‘FÖR MIG HANDLAR DET MYCKET OM SINNESSTÄMNING OCH OMGIVNING. INTRESSANTA FÄRGKOMBINATIONER OCH BLOMSTERRABATTER GÅR JAG IGÅNG PÅ OCKSÅ.‘‘

largeHar du alltid vetat att du ville bli konstnär?
– Ja, i alla fall att jag skulle ha ett skapande yrke. När jag var 13 år skrev jag ett framtidsbrev till mig själv som 23-åring där jag berättade hur jag levde i New York som kläddesigner.

Underbart! Berätta om samarbetet med Wall of Art.
– Det är så kul! Vi har en ständigt pågående dialog om nya verk, projekt och idéer. Känns verkligen som att mina verk får leva ut hos dem. Otroligt positiva och fina människor att jobba med som skapar nya roliga koncept tillsammans med oss kreatörer.

Vilken är din personliga WoA-favorit?
– Ojoj, blir alldeles för analytisk och självkritisk för att kunna ge ett vettigt svar, men ”Blue marigolds” och ”Walking towards spring” var mysiga att måla.

large

 ‘‘MIN FARFAR VAR EN FANTASTISK TAVELRESTAURATÖR OCH KONSTNÄR SOM UPPMUNTRADE MIG OCH MINA SYSKON TILL ATT MÅLA VARJE GÅNG VI KOM PÅ BESÖK.‘‘

largeright_50left_50

 “Jag är min största kritiker, men har blivit bättre på att vara nöjd med den jag är och vad jag gör.”

large

 Vad är du rädd för?
– Att bli äldre och ångra saker jag inte gjort.

När känner du dig mest som dig själv? Och vem är det?
– Finns många svar här, men sammanfattningsvis kan jag säga att jag känner mig mest som mig själv när jag är utsövd, druckit kaffe och får vara kreativ. Och när jag är tillsammans med familjen också såklart!

Vad jobbar du med just nu?
– Skapar mycket på canvas och jobbar i större skalor än tidigare. Framför allt låter jag den mesta tiden gå till min dotter just nu och skapandet gör jag när hon tillåter.

Är du vän med dig själv?
– Nja jo, helt okej! Jag är ju min största kritiker, men har blivit bättre på att vara nöjd med den jag är och vad jag gör.

large

 MADELEN, NÅGRA SNABBA: 
JAG ÄR …
Besatt av matupplevelser.

JAG TRODDE INTE DETTA SKULLE HÄNDA MEN …
Jag blev mamma.

JAG ÄR SOM LYCKLIGAST NÄR …
Jag är tillsammans med vänner eller familj över en härlig måltid.

FÖR TILLFÄLLET ÄR JAG INNE PÅ …
Kläder i sköna, svala material.

MITT BÄSTA STÄLLE ÄR …
Babette. Ett av många! Dock inte blivit så mycket restaurangbesök senaste året tyvärr.

NÄR JAG MÅLAR …
Lyssnar jag på musik och har alltid en kopp kaffe på bordet.

JAG VILL REKOMMENDERA …
Parmesanost (mycket) i bechamelsåsen när man lagar lasagne.

JAG ÄLSKAR ATT …
Laga mat i timmar och bjuda på middag.

JAG HATAR ATT …
Ha köpt en dålig avokado.
large