right_align

TWWP x Wall of Art

A portrait of: Evelina Kroon

Med samtalet som inspiration, det mänskliga mötet, en särskild fallenhet för färg och en stor samling tejp skapar konstnären EVELINA KROON färgsprakande konst som både är grafisk och eklektisk. Hemma hos Evelina i Hagsätra fick vi ett eget möte som resulterade i ett samtal om jaget, livet och uttrycket. Nu är Evelina aktuell med en stark kollektion posters hos oss.

TWWP X WALL OF ART, INTERVJUAD AV BEA HELLMAN, FOTOGRAFERAD AV MIRA WICKMAN

 

 

 

 

left_50right_50

Evelina och tre månader gamla Judi Lee.

Hej Evelina, vem är du?
– Jag är någons mamma, storasyster, dotter, tjej. Typisk sån som får energi av andra och gillar socialt men på mina premisser. Har också stort behov av återhämtning. Är grund-lat men också driven. Mycket så att jag på senaste identifierar mig med min prestation. Kan hända att jag är rolig och sträng, brukar ärligt beskrivas så. Men är mycket ojämn, stundtals riktigt trist och otydlig. Oerhört disträ. Har bra självuppfattning och dåligt med det är att jag kan bli stel och självmedveten. Till exempel på sociala medier. Är absolut fulare men roligare i verkligheten. Hellre det tänker jag?

Berätta om din familj!
– Gustaf, min kille och mina döttrar, Yoko Meg och Judi Lee, som är det bästa som hänt min värld, det finaste och stoltaste jag har.
Har även en mamma, en till mamma, en pappa och fem småsyskon. En mormor, en moster, morbror och kusiner som jag räknar till min närmaste familj.
Och kompisfamiljen! Jag samlar på kompisar men är väl inte jättebra på att vårda och prioritera så som jag önskar på grund av att  t i d e n är en bristvara. Samtidigt är jag så stolt över att de flesta som vi umgås med funnits med i mer än halva mitt liv.

Din konst upplevs som konsekvent och noggrann. Speglar det vem du är?
– Nej det skulle jag inte säga. Eller kanske till viss del, jag kan som sagt vara riktigt strukturerad men känner man mig väl vet man att det är ständigt kaos. Dessutom är inte min konst så särskilt konsekvent eller noggrann men har inget emot att den upplevs så?largelarge

"OCH SÅ BEHÖVER JAG NOG ÄNDÅ NÅGOT SLAGS STRUKTUR OCH ÅTERKOMMANDE METOD SÅ MIN HJÄRNA ORKAR FOKUSERA. SOM RUTOR, RÄNDER. DET ÄR VIKTIGT ATT DET GÅR FORT FRÅN IDÉ TILL HANDLING. OCH SÅ SAMLAR JAG PÅ TEJP. DET SAMMANSATT INTE SÅ KONSTIGT ATT DET JAG GÖR SER UT SOM DET GÖR."

large

Hur hittade du ditt uttryck?
– Jag vill säga att jag har en fallenhet för färg – och en hel del kunskap, även om subjektivt – och färgkompositioner. En annan talang jag har är ögonmått. Och så behöver jag nog ändå något slags struktur och återkommande metod så min hjärna orkar fokusera. Som rutor, ränder. Det är viktigt att det går fort från idé till handling. Och så samlar jag på tejp. Det sammansatt inte så konstigt att det jag gör ser ut som det gör.

Var är du utbildad?
– Konstskolan Basis, Konstfack.

Berätta om din teknik, är det tejp och akryl du du jobbar med?
– Ja, tillsammans med lack och lim och nästan uteslutande på mdf. Jag jobbar helt intuitivt, ibland går det fort ibland tar det evigheter.

Vad ser du för ditt konstnärskap i framtiden? Vilka är dina drömmar?
– Mer tid och utrymme! Fortsätta hitta intressanta, roliga, givande samarbeten. Utveckling, även om det jag gör exakt just kan fortgå ett bra tag till vill jag ju komma vidare. Inte stagnera. Kanske kombinera måleri med skrivande och mer långdragna projekt. Kunna leva gott på det jag gör fullt ut.left_50right_50

Vad är du aktuell med under hösten?
– Mitt samarbete med Wall of Art, en ny produkt för Svenskt Tenn och en del andra samarbeten. Men mest fokus ska jag ändå försöka lägga på att vara mamma. Ska vara föräldraledig så mycket som det går.

Berätta om dina affischer för WoA, de är döpta efter månader?
– Ja, det blev så, jag ville göra ett varsitt motiv dedikerat mina döttrar, men ville inte ha det så personligt så det blev deras födelsemånader, och Judi fick maj för det var då vi trodde hon skulle komma, men eftersom hon föddes 1 juni fick hon en till. Sen fyllde jag på med resten av familjemedlemmarna.

Vilken årstid är din favorit? Alltså på året?
– Senvår och tidig höst! Kan inte välja.

Var hittar man dig, har du en gallerist?
– Nej, och jag är ofrivilligt svår att nå.

Hur tänker du kring stil inredningsmässigt?
– Vill säga att det viktigaste är att man omges av sånt man tycker om och trivs med. Men vet inte, litar inte på mig själv när det kommer till vad jag tycker är fint och så, är väldigt ombytlig. Förutom med färg och vissa materialval, där är jag konsekvent. men det är inte så viktigt. Därav är vårt hem i ständig förändring men viktigt att jobba med det som finns och göra genomtänkta köp såklart. Är helt för att ta in något i sitt hem med noll funktion och bara för fint. Men älskar också funktion. Och jag är säkert också känslig för trender även om jag inte tror det. Är en samlare hursomhelst och skulle helt klart må bättre av mer yta och mindre tjafs men kommer aldrig ha det så. Alltså jag älskar egentligen tomrummet jag klarar bara inte av att vara i det. Har därför svårt att lämna en yta ifred.left_50right_50left_50right_50

Lista tre inspirationskällor!
Samtalet! Prata med folk. Får ut så mycket av samtal med kollegor vänner kvinnor. Pratar till exempel med min bästis Siri Carlén nästan dagligen, vore ingenting utan henne.
Internet.
Megs vakna blick, och de iakttagelser som kommer ur den.

Vad fint! Vad gör du när du inte jobbar?
– Vilar, kollar tv, är mamma, fixar, äter, dricker.

Vad vill du rekommendera?
– Ansjovisoliver! Det pratas ju så mycket om umami men alldeles för lite om dom. Och jag är rädd att de håller på att fasas ut ur dagligvaruhandeln. Ansjovisoliver ÄR umami.

Vilken är din favoritplats?
– Hemma.

Vad gör dig balanserad?
– Vila. Mat. Samtal. Vin och vatten.

Lever du efter någon livsfilosofi?
– Agera och var snäll. Kollektivets bästa före individens såklart!largeleft_50right_50

"ÄR HELT FÖR ATT TA IN NÅGOT I SITT HEM MED NOLL FUNKTION OCH BARA FÖR FINT. MEN ÄLSKAR OCKSÅ FUNKTION. OCH JAG ÄR SÄKERT OCKSÅ KÄNSLIG FÖR TRENDER ÄVEN OM JAG INTE TROR DET."

large

Knoppar av Sara Söderberg.large

Meg.largelargelarge

Gustaf och Judi Lee.

large

Tack Evelina för samtalet!
Följ @evelina.kroon på instagram och missa inte @thewayweplay.se för daglig inspiration.