right_align

Wall of Art x TWWP

A Portrait of: Anna Mörner

Anna Mörner hittade till konsten genom känslan av förlust. Det var på ett utbytesår i Nairobi som hon bestämde sig på riktigt för att det var inom det konstnärliga hon ville arbeta. Anna är konstnären som letar efter djupet i det obrydda. Vi träffade Anna i hennes ateljé på Långholmen. TWWP i samarbete med Wall of Art.

AV KAROLINA BORG FOTO ELIZABETH HELTOFT

left_50
right_50

large

Anna i ateljén på Långholmen 

"JAG TROR ATT JAG HAR KUNNAT HITTA MITT UTTRYCK GENOM ATT TESTA PÅ MÅNGA OLIKA MATERIAL OCH TYPER AV MOTIV. JAG ÄR GANSKA RASTLÖST LAGD OCH KAN LÄTT TRÖTTNA PÅ DET JAG GÖR VILKET OCKSÅ GÖR ATT JAG IBLAND KÄNNER MIG SPRETIG I MITT SKAPANDE. JAG FÖRSÖKER LANDA I ATT DET ÄR OKEJ, ATT DET KAN VARA LITE SPRETIGT OCH ATT MAN KAN FÅ GÖRA FLERA SAKER SAMTIDIGT."

“Jag är 29 år född och uppvuxen i Stockholm, bor idag på Kungsholmen med min kille Patrik och vår hund Aaron. De senaste åren har jag jobbat som illustratör och konstnär och har haft turen att få hyra en ateljé på Långholmen i ett gammalt kvinnofängelse i snart tre år.

Jag tror att jag har kunnat hitta mitt uttryck genom att testa på många olika material och typer av motiv. Jag är ganska rastlöst lagd och kan lätt tröttna på det jag gör vilket också gör att jag ibland känner mig spretig i mitt skapande. Jag försöker landa i att det är okej, att det kan vara lite spretigt och att man kan få göra flera saker samtidigt. De verk jag tycker absolut bäst om har skapats när jag inte har försökt forcera något, utan det mer har kommit av sig själv. Svårt att sätta fingret på känslan men det är som att jag behöver känna mig obrydd inför slutresultatet för att jag ska komma åt något djupare.

Tre saker jag inspireras av är natur, musik och människor.

Akryl och oljepasteller är mina go to material för stunden. Vad jag gillar med oljepastellerna är intensiteten i färgen men också att det är svårt att få helt perfekt när jag målar figurativt vilket jag gillar, det är ett uttryck jag tycker om. När jag målar mina abstrakta verk använder jag akryl eller vattenfärg, jag vill att färgen ska vara levande när jag målar så har oftast mycket vatten eller färg. Det flesta av mina abstrakta verk målar jag med fingrarna.

largelarge

"Blue portrait" & "Face"

När jag inte jobbar träffar jag min familj och mina vänner, dricker vin på någon trevlig bar eller äter god mat. Både jag och min kille har ett stort matintresse så vi tycker att det är kul att lägga tid på att laga mat. Förutom det så försöker jag rida så ofta jag kan, det är något som jag har så varmt om hjärtat och verkligen älskar.

Jag drömmer om dagen då jag kan köpa en egen häst! Finns mycket innan som jag hade velat ha på plats men längtar tills den dagen kommer.

Min livsfilosofi är att allt inte alltid behöver vara helt perfekt.

large

Första året på gymnasiet dog en väldigt nära familjevän till oss som jag växt upp med och jag hade svårt att sova på nätterna, vilket gjorde att jag satt uppe och målade. Dom estetiska ämnena har varit mina favoritämnen sedan jag var barn men detta var ett nytt sätt att skapa, utifrån en känsla eller ett behov att ventilera. Andra året på gymnasiet flyttade jag till Nairobi för att gå ett utbytesår och under den tiden både fotograferade och målade jag konstant. Där någonstans bestämde jag mig för att det är inom det konstnärliga jag vill hålla på med. När jag var klar med gymnasiet gick jag både ett konstnärligt basår i Stockholm och Beckmans kvällskola med inrikting form. Jag sökte flera utbildningar inom konst och design men kom inte in på det jag ville vilket fortfarande är något som jag kan brottas med idag att inte fått den bekräftelsen, eller har det bara gett mig ett ännu större driv?

Jag var Herr Nilsson som barn, på riktigt. Åren mellan att jag var 3 och fyllde 4 så vägrade jag att svara på tilltal om man inte ropade Herr Nilsson. Som ni förstår så älskade jag att klä ut mig och hade olika karaktärer som jag gick in i helhjärtat och var 24/7.

Jag älskar att dansa när Stina Grape spelar musik på klubb.

Så länge vi löser klimatkrisen ser jag ljust på framtiden!”

Jag vill rekommendera WAY; Ett nytt ungt galleri på Odenplan som ni inte får missa! REFORMATEN; Startat av Olga Grönvall Lund. Reformaten är en partipolitiskt- och religiöst obunden förening med mål att påskynda en forskningsbaserad omställning av matsystemet – för människans och planetens hälsa. SCADO; Mitt och Stina Grapes nystartade hund-accessoars företag.

large