Inspiration

Wall of Art x Stockholms Bränneri

Stockholms Bränneri ligger i en gammal bilverkstad på Södermalm i Stockholm. I den gamla verkstaden skapar de Stockholms första hantverksgin, inspirerad av vårt nordiska arv. Tillsammans släpper vi nu en uppsättning limiterade prints skapade av Madelen Möllard, inspirerade av Bränneriets senaste släpp, Canned Cocktails.

Hur startade Stockholms Bränneri?
Stockholms Bränneri startades av mig och min man Calle. Vi träffades i Lund, men levde tillsammans i Vancouver när vår idé om ett lokalt och tillgängligt destilleri där vi tillverkar gin med en skandinavisk estetik föddes. Vi kokade egna smaker och drömde samtidigt om alla de sakerna som nu är sanna. 2016 släppte vi vår första produkt, Dry Gin. Då som nu tillverkad på Folkungagatan 136 i Stockholm.

Var stockholm tanken från början, och hur är det att ligga så centralt?
Vi älskar denna stad så Stockholm absolut, men vi övervägde alla möjligheter innan vi hittade just Folkungagatan 136: förort, innerstad, skärgårdsö. Industrilokal, källare, nybyggnation. Ja, ni förstår. Vi har bott i området själva, och östra södermalm är Stockholms Bränneris självklara plats.Södermalm möjliggör precis den typen av tillgänglighet vi såg framför oss från början när vi drömde om att starta Stockholms Bränneri: Locals och grannar kikar in och säger hej, våra restaurangvänner hämtar upp en par lådor gin till helgens service och mat- och dryckesintresserade turister besöker oss mellan stopp på Bar Agrikultur och Folii.

"För oss är det lika viktigt att prata om material och färg, som smak och doft"

Vad är er styrka?
Handgriplig kompetens inom varumärke och företagande kombinerat med genuin passion för smak och upplevelse. Vi tillsammans delar en tydlig och djup förståelse för sambandet mellan hårda och mjuka värden.

Berätta om er estetik? Känns som att det finns en genomgående tråd från flaska till upplevelsen i själva Bränneriet.
Design är fundamentalt för det vi gör. Att forma en upplevelse. Vi har samarbetat med vår grafiska design med vår nära vän Carl Bachmann sedan start, och vi har själva ett genuint intresse för, och dessutom professionell bakgrund inom området. Så för oss är det lika viktigt att prata om material och färg, som smak och doft.

Vad är era största utmaningar?
Alkoholhaltig dryck är i Sverige ett hårt reglerat område med en djupt rotad kultur. Så att nå ut med nytänk, känsla och avsikt men samtidigt förhålla sig till svensk lag och vårt monopol, speciellt i dagens globala samhälle, kräver balans och fingertoppskänsla.

Vad är det absolut roligaste med er produkt?
Att vi får förmedla vår kärlek för att utforska och utveckla genom smak och upplevelse. Det är så intimt att skapa något som folk ska dricka, så att skapa något som vi först och främst själva älskar för att sedan dessutom få kärlek tillbaka från folk som också älskar det vi gör är absolut det roligaste.

"Vi kommer alltid fortsätta vara kreativa och behålla vårt eget tänk, inte formas för mycket av andra"

Vad tänker ni framåt, finns det drömmar?
Självklart att fortsätta vara relevanta och fortsätta leverera grymma produkter till våra vänner i branschen och arbeta nära våra kunder. Även mot privatperson vill vi fortsätta vara en väl ansedd dryckestillverkare som folk litar på när det kommer till att leverera produkter med hög kvalité.Vi har också en utbildningsvinkel att vi vill få folk inspirerade att testa saker de kanske inte testat innan och förstå våra tankar bakom. Vi kommer alltid fortsätta vara kreativa och behålla vårt eget tänk, inte formas för mycket av andra.Förutom produkten så är även platsen Stockholms Bränneri otrolig viktig för oss. Det har varit en mötesplats för folk sedan start och detta kommer vi aldrig sluta med. Idag har vi ginprovningar och produktionsturer varje vecka, men även barkvällar här på bränneriet. Vi har som mål att en smak- och dryckesintresserad gäst (eller invånare) i stan, ska se det som en självklarhet att bocka av ett besök hos oss. Vi utökar nu även besöksutbudet med vår bar Brännerian som kommer hålla öppet tre dagar i veckan. Här kommer all spritbaserad dryck vara producerad på plats ivåra egna lokaler.

Berätta mer om Brännerian!
Vi har en lokal vägg i vägg med bränneriet som vi håller på att färdigställa med mål att öppna upp i slutet av sommaren 2022. Bränneriet är ju en gammal jaguarverkstad, och den delen som nu håller på att bli bar var en gång verkstadens kontorsdel. På ”Brännerian” kommer dryckesnördar och nybörjare mötas. Det blir en tillgänglig plats för unika upplevelser.

Ingen har missat ert senaste släpp, cocktails på burk. Hur kom ni på idéen?
Alla våra produkter är resultat av parallella spår: hela tiden utforskar vi idéer, smaker, dofter, färger, förpackningar och användningsområden. När något är spännande på samtliga plan så diskuterar vi att gå vidare till en faktisk produkt. Burkarna föddes ur nyfikenhet på aluminiumburkens format och upplevda tillgänglighet, samt vår möjlighet att ta både innehåll och design till en helt ny nivå.

Visst stämmer det att en av burkarna innehåller er egna framtagna grapefrukt-koncentrat?
Vår Pink Paloma är baserad på en cocktail som ska innehålla grapefruktjuice eller grapefruktläsk. Vår burk innehåller, förutom vår Pink Gin och lime, en egen grapefruktläsk som innehåller bland annat svenskproducerad grapefruktarom och eget grapefruktdestillat, som vi menar matchar vår Pink Gin och drinkens andra ingredienser perfekt.

Ni gör många kreativa och roliga samarbeten, vilken roll har just kreativitet för er?
Vår självständighet är fundamental för Stockholms Bränneri. Alla våra produkter kommer från vår egen nyfikenhet och önskan att uttrycka oss. Därför sker också samarbeten alltid utifrån en gemensam nyfikenhet. Vi samarbetar med både dryckesproducenter och verksamheter inom andra områden när vi hittar något gemensamt, och för att vi älskar vad som händer när olika världar möts.

Nu släpper vi limiterade prints tillsammans, inspirerade av cocktailburkarna och Madelen Möllard står bakom motiven. Ska vi inte rekommendera, precis som med burkarna, köp alla fyra direkt!
Vad gäller våra burkar så förespråkar vi så klart måttlighet. Men precis som med vårt fyrpack där varje burk står på egna ben men också bildar en helhet så älskar vi alla fyra prints tillsammans. Vi känner oss så hedrade av Madelens konst. Printsen blev så otroligt vackra!