Inspiration

Wall of Art x Noir vin & kaffekultur

Cortados, cappucinos, kaffe utan mölk, lemonader, espressos och andra vardagliga beställningar langas ut på löpande band på det lilla och intima caféet. Personalen hälsar på alla som om de vore familj, vilket många också är på ett sätt. Hit kommer stammisgäster morgon som kväll för högkvalitativt kaffe, vällagade smårätter, dagens fika och självklart den goda och familjära stämningen. Möt Alexandra och Andrea Papini, grundarna av Noir.

Godmorgon! Hur mår ni idag? 
Bara bra tack, sommaren är äntligen här och det känns så underbart!


Viktig fråga, dricker ni kaffe innan ni kommer till jobbet?
Andrea går upp kl 06:00 varje dag, och det absolut första han gör är att sätta på kaffe. Vi har turen att bo runt knuten från Noir, så andra koppen kaffen tas någon timme därefter på Noir.

"Vi vill att våra gäster ska kunna få det bästa av livet hos oss"

Förmodligen vet alla Malmöbor vad Café Noir är, men för de som inte hunnit upptäcka er otroliga plats än, berätta!
Vi är en liten vin & kaffebar mitt i centrala Malmö, bakom lilla torg. Vi har nog den grönaste uteplatsen i stan, och kanske det minsta köket. Vi vill att våra gäster ska kunna få det bästa av livet hos oss: en riktigt vällagad kaffe, unika bakverk, mat som smakar på riktigt och vårt senaste tillskott: naturliga viner! 


Under mitt morgonbesök hos er strömmade det in människor som mer eller mindre kände er, är det som en liten familj med era kunder?
Både och, vi har nog lika delar stammisar som tillfälliga besökare. Men vi vill gärna att alla som kommer till oss ska känna sig välkomna, och behandlade som stammisar. Vi är väldigt glada för både nya och äldre bekantskaper!

Vad ska man äta och dricka när man besöker er?
Vi serverar ju både frukost, lunch och enklare rätter hela dagen, allt lagat med omtanke kring smak och råvara. Så kanske först en frukost och framåt kvällen ett glas naturvin och våra tryffelpärlor med burrata och chips? To die for!

Varför blev det just ett café?
För att tiderna passar oss bättre än restaurang! Vi har gått från att bara ha specialkaffe och enklare bakverk, till att laga mer mat och nu landat i att laga mycket mat, hälla vin och ha ett mindre utbud bakverk. Vi har haft Noir i 12 år, och försöker alltid att utveckla oss. Det är få kvadrat, men vi har massor av ideér och älskar att prova nytt! Vi vill också utmana ideen av att dricka vin på kvällen bara, vi vill vara stället man går till innan man går vidare och käkar.

"Vi försöker alltid anställa personer med olika bakgrund för att få en bra dynamik i personalen, just nu har vi ett underbart team från Irak, Pakistan, Ukraina, Polen, Sverige och Italien"

Har ni tänkt tanken på att öppna upp fler ställen?
Absolut, men allting har sin tid. Vi brukar säga att Noir är vårt fjärde barn, för lite så är det. Ännu är våra tre barn ganska små, så vi vill behålla balansen av ett hälsosamt familjeliv och kunna driva företag bra.

Vad är er styrka  och vad förväntar sig folk när de kommer till er? Stammis som inte stammis!
Vi älskar det vi gör, och jag tror att det märks. Alltifrån små detaljer, till hur vår personal bemöter våra gäster. Vi är ett familjeföretag, våra barn är uppväxta i vår bar och det är en livsstil som vi gillar. Förhoppningsvis märks det i alla led. Vi försöker alltid anställa personer med olika bakgrund för att få en bra dynamik i personalen, just nu har vi ett underbart team från Irak, Pakistan, Ukraina, Polen, Sverige och Italien. Vi bor i Malmö som är mulitkulturellt, det ska synas även på arbetsmarknaden.

Vad är det bästa med malmö
Attityden! Malmö är snällt, streetsmart och alltid en kort cykeltur var man än ska.

Gör ni något annat utanför arbetet med caféet?
Andrea jobbar som inrednings fotograf och AD, och tillsammans gör vi även reportage för magasin när tiden finns. Vi spånar just nu på att öppna ett till bolag, men det är fortfarande hemligt =)

Hur ser sommaren ut?
Vi är en italiensk/svensk familj, så vi ska spendera tid i Italien och Sverige. När man har två egna företag blir det svårt att ta riktig semester, vi vet aldrig riktig när vi är lediga eller jobbar. Men vi hoppas på många goda stunder på Noir, i vår koloni där vi odlar massor, bada och hänga med våra barn!

Sist men inte minst, vad är det roligaste med  att driva Noir?
Att vi får träffa så mycket fantastiska människor, laga mat, lära oss om viner… allt på arbetstid. Det är en livsstil som vi är väldigt tacksamma för!