Inspiration

Ny konstnär, Mimmi Montán

Mimmi Montán, konstnär och krögare på en av Malmös hetaste restauranger. Mimmi har varit omgiven av kreativa personer sedan barnsben och känner att konsten håller henne i schack, och samtidigt sänka henne. Onödiga saker som inte används finns det inte plats för, sommaren ska spenderas i Italien och en perfekt söndag börjar alltid vid 06.00. Möt Mimmi här.

Först och främst, ljuset och energin i er lägenhet är helt fantastisk! Wow, det fångar en verkligen.
Tusen tack, vad fint att höra!

Men innan du berättar om ert hem, vem är du?
Jag skulle säga att jag är en kreativ person med många bollar i luften. Konstnär men också krögare. Man hittar mig i Malmö och har innan det bott i Kanada i många många år. I konsten så är jag abstrakt expressionist och i det privata är jag mycket rakt fram och direkt. Jag lägger mycket värde i djup och målar inte specifikt landskap utan snarare det ljus som det avger.

"Jag känner mig tyngd av grejer och har svårt att vara kreativ i en miljö där det finns saker som inte används"

Er lägenhet är fylld med dina målningar, och egentligen inte mycket mer. Är det avsiktligt?
Nu när du är här så ska jag ha en liten öppen studio hemma så det är därför dem är överallt. Annars brukar jag hålla mig till endast min hemmastudio.Men det här med att inte ha några möbler är som det brukar vara; jag känner mig tyngd av grejer och har svårt att vara kreativ i en miljö där det finns saker som inte används. Det enda vi egentligen har är andras konst på väggarna och ett matbord, lite böcker, en säng. Men min egna konst på väggarna är inget jag brukar ha annars!

Var kommer ditt konstnärskap ifrån?
Min mormor var lärare i konsthistoria och ägde ett Galleri i Arild utanför Kullaberg - där är jag också uppvuxen. Min morfar är också konstnär; så jag har alltid varit omgiven av olika typer av kreativa och blivit uppmuntrad till att skapa både processdriven och konceptuell konst.

Vad betyder det för dig?
Vad konst betyder för mig? Jag tror det håller mig i schack för det mesta, det ger mig liv, det kan också sänka mig totalt. Jag lutar mig mycket på mitt skapande, jag kan måla både på en bra dag och en dålig sådan. Jag delar aldrig med mig om vad motiven är mer än i titeln. Jag vill att man ska skapa sig en egen uppfattning, en egenkänsla. Jag är bara första rörelsen och rörelsen betyder allt för mig. Det är den jag är här för. Jag lägger titeln på verket sist och det är nog den delen av tavlan som talar tydligast utöver motivet.

Var skulle du vilja se din konst?
Jag drömmer alltid stort så svaret på den här frågan håller jag för mig själv, haha. Det är bara hårt arbete som kan svara på den frågan och det kommer att få ta den tid det tar.

"Vår styrka är absolut, utan tvekan de otroliga människor som står vid vår sida och driver Aster framåt varje dag"

När du inte målar så är du med och driver Malmös hetaste restaurang, Aster! Vad är det absolut roligaste med att bedriva en restaurang?
Haha, tack! Finns många hetingar i Malmö och jag uppskattar verkligen att jag får vara en del av det hela. Speciellt i den här staden. Det absolut roligaste för mig är att skapa platsen. Alltså inte bara formen; hur den ser ut, men också att få starta någonting från grunden och gå igenom all skit som det innebär. Det är verkligen underbart kul, jag har velat göra detta i många år och här är vi nu.

Vad tror du är er styrka?
Vår styrka är absolut, utan tvekan de otroliga människor som står vid vår sida och driver Aster framåt varje dag. Jag kunde inte tänka mig ett bättre gäng att jobba ihop med. Bästa människorna jag träffat, de finns där i alla lägen och tror på vad vi försöker skapa, det är en jäkla ära.

Vad dricker man i baren?
Jag tycker definitivt att man ska dricka en cocktail från vår egen lista! Men jag är också otroligt glad för klassiker - jag hade nog druckit en Bamboo som min första, Martini som min andra och en Manhattan som min tredje cocktail.

Vad är det absolut bästa du vet?
Att få resa (det bästa jag vet) med Linus (den bästa jag vet).

Beskriv dig själv med 3 ord!
Egen, kreativ & rak.


Vad är planen framåt med ditt konstnärskap?
Jag har min bas i Kanada där min representant också är. Förhoppningsvis så kommer det förhållandet bygga sig större och starkare så att möjligheten till att måla för konsthallar och gallerier där borta öppnar sig mer.

Hur spenderar du en ledig söndag?
Söndag är den dagen på veckan som är absolut viktigast för mig. Mina dagar börjar alltid runt 06:00 även om jag är ledig, jag målar på morgonen; det är då som jag är mest stillsam och redo för det. Sen vaknar Linus och Vesslan, jag får träffa min externa familj framåt eftermiddagen. Vi brukar äta en bit, dricka något glas. Sen kör vi en ny vecka igen. Perfekt start på veckan.

Har du några sommarplaner?
OM jag har! Jag ska jobba! Men jag ska också till Italien. Det är vad som är planerat hittills. Vi behöver vara på plats mycket under sommaren men det är mysigt det med; jag får med säkerhet chansen att sitta på Asters uteservering eller läsa en bok på balkongen. Ser fram emot solen mycket.

Sist men inte minst, vad får man inte missa i Malmö, förutom Aster då!
Bouchon! Metro! Lyran!