Inspiration

Joel Åhlin, Bar Agrikultur

Joel Åhlin är småbarnspappan som driver Michelinkrog i Stockholms innerstad. Vid sidan av det driver han även två andra krogar, bland annat minirestaurangen Bar Agrikultur. Intresset för matlagning började redan i tidig ålder och blev avgörande när det var dags för gymnasieval. Vi mötte Joel och pratade om bland annat söndagsfrukost, signaturrätter och sommarplaner. Möt honom här.

Joel, berätta allt, vem är du?
Haha, jag är en av grundarna till Agrikultur och Bar Agrikultur. Jag brinner för god mat och att hela tiden utmana mig själv. Jag driver även en växtbaserad snabbmatskedja som heter Fafelle samt några sidoprojekt och konsultuppdrag. Senaste året har jag lagt mycket tid på en kokbok som heter Köttfärssås som jag skrivit med Jason Diakité och Harald Wachtmeister, vi har även lanserat ett rödvin.

"För mig blev det naturligt att kliva över dit med ambitionen om att gör den till Södermalms mest omtyckta krog som skulle locka dit gäster från hela stan"

Beskriv dig själv med tre ord!
Lugn, intresserad och tänkande.

Du är inblandad i tre av Stockholms restauranger, hur blev det så?
Jag startade Agrikultur i Vasastan med Filip Fastén 2016 och sen ganska tätt inpå så öppnade vi Bar Agrikultur på Södermalm. För mig blev det naturligt att kliva över dit med ambitionen om att gör den till Södermalms mest omtyckta krog som skulle locka dit gäster från hela stan. Filip fortsatte med restaurangen i Vasastan och med hans otroliga ambition och engagemang så fick Agrikultur en stjärna i Michelingguiden och samma år fick vi en Bib Gourmand till Bar Agrikultur. De senaste åren har jag även en roll i ett växtbaserat restaurangkoncept som  nu efter ett par år fått bärkraft och kör sin första investeringsrunda.

Vem är du i ditt arbete?
Oj, jag försöker vara en ordningsam spelare men kan även ha många tokiga idéer men oftast är en av alla idéer en riktigt bra idé. Jag har på senare tid försökt att bli långsiktig och värderar relationer med större respekt.

En av signaturrätterna på Bar Agrikultur är vår allas älskade saltgurka, vem får äran för att ha satt den på menyn?
Idén med rätten kommer från en resa jag och Filip gjorde 2015 till Moskva, där fick vi just saltgurka serverat med smetana och honung. Vi försvenskade den något genom att lägga in gurkan i mycket krondill och förenklade upplägget så att du istället för att dippa gurkan i tillbehören så får du allt i en liten bite.

"Jag älskar frukost och att läsa tidningen på helgerna. På riktigt, börja helgprenumerera på en dagstidning!"

Vad är roligast i ditt arbete?
Att alla dagar är olika men det kan också vara det svåraste ibland.

Vad äter du till frukost en söndag morgon?
Hemma blir det äggröra, ostmacka, grönkålsmoothie eller apelsinjuice och kaffe. Jag nallar även någon pannkaka av barnen. Jag älskar frukost och att läsa tidningen på helgerna. På riktigt, börja helgprenumerera på en dagstidning!

Finns det något du absolut inte äter?
Torra dyra kylskåpsmackor med för lite pålägg som tyvärr säljs överallt.

Hur ser dina sommarplaner ut?
En vecka på nordvästra Själland, en vecka på Gotland sen är vi hemma och kommer nog hänga en del på mina svärföräldrars kolonilott som är övernattningsbar och ligger fint invid en å. Hoppas även på att åka till Norge och möta upp några vänner.

Vad är hemligheten bakom en framgångsrik kock?
Eget driv, att aldrig se sig själv som fullärd, att genuint respektera och intresseras av andra kockars matlagning och att gilla mat själv. Sen måste du kunna dansen i köket. Man ser det och det är så fint när inte en rörelse eller steg är i onödan.

Vad bjuder du på under en middag hemma?
Jag och min fästmö har en paradrätt vi brukar bjuda på. Kinesiska pannkakor med hoisinsås, grillad karré, kimchi, gurka, salladslök, koriander och friterad schalottenlök. Man lägger allt på pannkakan och viker ihop till en taco.

Vad skulle du vilja rekommendera?
Att på ett prestiglöst sätt prata mer om mat och vad din omgivning lagar och äter. Det är ett roligt samtalsämne och glädjer de flesta.

Jag lyssnar på…
The Cure, Fleetwood Mac, Veronica Maggio mm mm mm.

Det här dricker jag i en bar…
Dubonnet på is eller Old Fashioned.

Jag reser helst till…
Italien eller sydostasiatiska storstäder

Jag skrattar åt…
Mina barn varje dag

Mitt favoritsnacks är…
Chilinötter, potatischips som smakar utomlands.