Inspiration

Hello Home, Pinar Bakirdan

Under instagramnamnet Petite foods bjuder Pinar sina följare på oemotståndliga recept inspirerade av allt som hon åt när hon var liten, och allt som hon inte åt. Rötterna finns i Turkiet och under vårt besök pratade vi om familjeband, intresset för mat och vad man aldrig hittar i hennes kylskåp. Möt Petite Foods.

Pinar, eventuellt känner de flesta till dig som Petite Foods, genom ditt fantastiska instagramkonto! Men berätta vem du är!
Åh den här frågan är alltid så svår att svara på! Jag är 30 år, bor i Stockholm tillsammans med min fästman och jobbar som UX designer. Petite Foods är något jag ägnar mig åt på fritiden.Båda mina föräldrar är från Turkiet så jag är där varje sommar. Jag har två äldre bröder. Jag älskar allt i miniatyrform. Jag är kort. Att jag gillar saker i miniatyrform och att jag är kort är anledningen till att kontot heter Petite Foods. Jag är tramsig och har barnslig humor! Jag älskar att överraska och att bli överraskad men det krockar med min ivriga personlighet.

"Mitt egna intresse för mat började redan på förskolan och i lågstadiet kunde jag laga mat själv."

Hur kom Petite Foods till?
Jag har alltid varit intresserad av mat och velat göra något kring det. Jag startade kontot 2015 men hade inte riktigt tid då. När jag blev varslad från mitt förra jobb i början av pandemin hade jag helt plötsligt oceaner av tid till att laga mat och att fota. Petite Foods är min Coronabebis!

Var kommer ditt intresse för mat ifrån?
Mat har alltid varit stor del av mitt liv! Mina föräldrar drev en köttbutik i Hötorgshallen och kebabrestauranger och när jag gick i gymnasiet jobbade jag extra på mina bröders restaurang.Mitt egna intresse för mat började redan på förskolan och i lågstadiet kunde jag laga mat själv. Jag var nyfiken på andra matkulturer än min egna då jag bara fick turkisk mat hemma. Jag fick ta saken i egna händer för att äta annan mat hemma helt enkelt! Mina äldre bröder tyckte det var kul att äta maten jag lagade vilket också gav mig en boost.

Vad äter du i sommar?
I Sverige: färskpotatis, färsk vitkål, svenska jordgubbar och krispig isbergssallad med mycket citron.
I Turkiet: fikon, körsbär, melon, fisk, musslor med risfyllning och fermenterade grönsaker. Just det, kall gurksoppa också!

Beskriv dig själv med tre ord!
Impulsiv
Social
Livlig

Vad är viktigt för dig?
Att det är ordning och reda runt omkring mig annars får jag svårt att fokusera!

När känner du dig som lyckligast?
När jag och min fästman äter god mat framför en serie som vi har längtat efter att se. När jag har lagat mat till familj/kompisar och de gillar maten. När jag får leka med kompisars barn eller hundar. När hela lägenheten är nystädad haha…

"Svensk mat känns väldigt brun medan turkisk mat ofta går i röda toner"

Vad hittar man alltid i ditt kylskåp vs. vad skulle man aldrig hitta?
Alltid: turkisk yoghurt, oliver, fermenterade grönsaker.
Aldrig: Kaviar (Tex Kalles).

Vad är största skillnaden mellan svensk och turkisk matkultur?Färgerna kanske! Svensk mat känns väldigt brun medan turkisk mat ofta går i röda toner. Vi använder mycket tomatpuré och färska tomater och basen till många rätter är just tomatbaserad.

Vad skulle du vilja rekommendera?
Att inte köpa tomatpuré på tub utan i stor konservburk, det är samma pris men stor volymskillnad. Om du inte använder tomatpuré så ofta och den hinner bli dålig kan du antingen frysa in små tärningar eller hälla på ett lager matolja så att toppen är helt täckt.

Jag lyssnar på…
Svensk hiphop, dancehall, RnB, pop, reggae och lite elektronisk musik genom min fästman!

Jag drömmer om…
En hund!

Jag reser helst till…
Länder/städer som har bra mat. Mitt favoritresemål är Thailand!

När jag var liten ville jag…
Bli inredningsarkitekt!

Min bästa egenskap är…
Att jag är kreativ i många lägen.

Jag älskar…
Fermenterade grönsaker och oliver!