Inspiration

Hello Home, Nana Sacko

Efter en tanke om att försöka förlänga livslängden på sina barns kläder började Nana experimentera med växtfärg, där och då föddes SACKO. Vid sidan av är second hand en stor hjärtefråga för Nana och hon spenderar gärna lediga dagar på loppis eller någonstans nära havet. Möt henne här.

Nana, Hur mår du idag?
I dag mår jag bra, känner mig lugn och ganska utvilad. Jag jobbar mycket med mitt mående så det blir en viktig fråga att ställa mig själv varje dag och anpassa min energi därefter.

"Staden är tillräckligt liten för att man ska titta på varandra när man möts på gatan eller på spårvagnen, men stor nog för att slippa känslan av att alla känner alla"

Nana! Är så nyfiken på dig, vem är du?
Jag är en 38 årig kvinna som älskar stadens puls men som ständigt längtar efter naturens lugn. Jag är en av fyra systrar född och uppväxt i Göteborg med rötter i Danmark och Mali. Jag är en kreativ själ som helst spenderar min lediga tid på loppisar och på att växtfärga textil. Jag är en samlare som älskar design, unika föremål och det textila hantverket. Jag arbetar med second hand och min finaste och viktigaste uppgift i livet är att få vara mamma till mina två barn Loa och Ayo.


Vi befinner oss i Göteborg, vad är det bästa med staden?
Älskade Göteborg! Det finaste är atmosfären och den ödmjukhet man möter av människor som bor här. Staden är tillräckligt liten för att man ska titta på varandra när man möts på gatan eller på spårvagnen, men stor nog för att slippa känslan av att alla känner alla. Jag uppskattar också närheten och tillgängligheten till skärgård, stad och natur.

Hur skulle du beskriva ert hem?
En plats för lugn och ro, lite trångt men där det finns plats för alla. Vi bor i en äldre lägenhet i ett gammalt vackert hus, något slitet men med välbevarade fina detaljer. Estetiskt skulle jag beskriva det som bohemiskt och minimalistiskt, det finns mycket att titta på men samtidigt en harmoni och lugn i de jordiga färgerna i  kombination med naturliga material.

Du har ett fantastiskt uttryck i dina bilder, hur skulle du beskriva din  kreativitet?
Tack snälla! Kreativitet är mitt andrum och något som gör mig lycklig, när jag trycker undan den så kväver jag en viktig bit av mig själv. Jag har med åren lärt mig hur viktigt det är för mig att bejaka min kreativa sida och låta den ta plats. Jag mår bra av att jobba med händerna, se något växa fram och skapa. Det fina med kreativiteten är att den alltid hittar ett sätt att ta sig i uttryck.


Vad är viktig för dig?
Att vara sann mina värderingar. Det är viktigt för mig att det jag tar mig an speglar mina värderingar och min människosyn när det kommer till arbete, samarbeten och hur jag försöker leva. 

Du driver SACKO, berätta om det!
SACKO är mitt hjärteprojekt som föddes när jag i ett försök att på ett så hållbart sätt som möjligt förlänga livslängden på mina barns kläder. Jag började experimentera med växtfärg och gav solkiga kläder nytt liv genom färg och mönster. Jag blev totalt biten av naturlig växtfärg och dokumenterade mycket av min process och utforskande i bilder. Jag hade i grunden ett stort intresse för textil och second hand, kombinationen med växtfärg blev en perfekt match för mig och jag började färga åt andra och även sälja det jag skapat.


SACKO är idag ett småskaligt varumärke med inriktning på växtfärg som ett sätt  att upcycla och förädla second hand plagg och textil. Jag designar även mindre växtfärgade kollektioner, erbjuder workshops och samarbetar med kreatörer och företag som verkar inom hållbart mode. 

"Jag kommer från en stor familj där familjebanden är starka och vi har fått lära oss att alltid ta hand om varandra och att älska villkorslöst"

Växtfärg, det låter svårt att arbeta med, eller har jag fel?
Det är en långsam och tidskrävande process som kräver att man har tålamod och kunskap. Jag har inte alltid tålamod men har vågat testa mig fram. Den meditativa delen av processen och att få arbeta med händerna var det som fångade mig. Växtfärg är som en kombination av kemi och magi som man bara till viss del kan kontrollera vilket alltid gör det spännande.


Vad är du stolt över?
Mina starka relationer, till min familj, mina barn och mina vänner. Relationer har alltid varit centralt för mig. Jag kommer från en stor familj där familjebanden är starka och vi har fått lära oss att alltid ta hand om varandra och att älska villkorslöst.

Vad är det roligaste med att vara mamma?
Alla skratt, livets medicin! Barnen lär mig vad som är livet på riktigt och utmanar allt jag trott var sanning och min egen självbild. Att se dem utvecklas och samtidigt genomgå den största personliga utveckligen är mäktigt.


Hur spenderar du helst dina sommardagar?
Kravlösa gärna långt från staden och nära havet. Jag har en dröm om ett sommarställe på västkusten med en liten trädgård där jag kan odla blommor och spendera dagarna på att färga och skölja i havsvattnen medans barnen leker ostört fritt från trafik. Jag har ett stort behov att minska min sfär under ledig tid och tanka energi.

När känner du dig som vackrast?
När jag är utvilad, i balans och bland familj och vänner som älskar alla delar av mig. Mina vackraste sidor kommer fram när jag känner mig trygg, älskad och kan vara mig själv helt och fullt ut. Rent ytligt så gör D-vitamin och sömn jobbet :)


Har du något du vill rekommendera?
Att vara ensam ibland och våga möta tankar och känslor som kanske inte alltid annars har tid eller ork att ge plats. Att våga spendera tid och ha samtal med sig själv och helt enkelt göra något på egen hand.


Sist men inte minst, vad är din superkraft
Min fantasi. Jag känner mig rik på idéer och har lätt för att visualisera och komma på lösningar. Jag tillåter mig själv att dagdrömma och vet faktiskt inte vem jag varit om jag inte haft tillgång till min fantasi.