right_align

Hello home

Kajsa Baekmark

Dörren öppnas i en hejdundrande fart och ett glatt Hej viner över gårdsplanen. Kajsa står med ett stort leende på trappan och välkomnar oss. Den gamla skolbyggnaden i Ramsåsa på Österlen ligger skyddat i en hörna bland kastanjeträd och gränsar in mot en liten kyrkogård. Kajsa är en virvelvind, en fantastisk sådan, omgiven av färgsprakande kreationer, jobbar med kläder och är övertygad om att mode sitter i hennes gener. Det finns alltid ett pågående projekt och det senaste handlar om konst, Kajsa är aktuell hos oss på Wall of Art och är en av våra nya konstnärer. Möt henne här. 

Berätta om ditt hem!
Vi bor i en gammal skola på Österlen som skänker oss lika delar glädje och huvudvärk. Vi har insett att renovering får vara en livsstil men sätter den på paus med jämna mellanrum. Jag tycker om att fylla skolan med allt sånt vi tycker om, som är vackert men vill inte att det ska tippa över och bli rörigt, även om vi är stökpellar. Även om motsättningarna är några stycken så får vi ihop det och tycker att vårt hem är vår borg och vår plats för vila.

right_50

left_50


Ni har ju minst sagt gjort en totalrenovering av ert hus, vad har varit största utmaningen?
Huset har utmanat oss på alla sätt med sina härliga överraskningar och läckande kupor men inget vi inte kunnat renovera oss igenom. Nu däremot står vi inför utmaningen att göra de stora rummen mysiga, det är inte så lätt att få till myset i den volymen och takhöjden.

Vad är det bästa med huset?
Jag jobbar lite överallt och flänger en del fram och tillbaka men njuter som mest när jag får komma hem. Det vilsamma livet på landet, lunket och vårt hus är det bästa.

left_50right_50

Det hänger mängder med fantastiska klänningar och blusar i hallen, jag vill veta mer om det där! Är det dina egna?
Ja tack de är mina men har burits av många. Jag driver en kläduthyrning vid sidan om mina andra moderelaterade jobb.

Vad är det absolut roligaste med att få klä andra kvinnor?
Ni vet när man mår bra av att ha fått någon annan att må bra? Det må låta värdsligt men att känna sig fin kan göra något för själen.

large

När känner du dig som allra finast?
När jag längtat efter en tillställning, planerat outfit ett par dagar innan, tagit ett bad, lockat håret, får på mig en hög klack och har hela kvällen framför mig fylld av förhoppningar.

left_50right_50

 

Har du något drömköp i klädesväg?
Nej det har jag inte men jag har en massa modeller och siluetter i mitt huvud jag skulle vilja sy upp.

left_50right_50large

 

Var tror du att ditt intresse för mode kommer ifrån?
Mamma och Mormor tror jag. Jag har så många gånger tänkt att jag ska sluta jobba med kläder men jag börjar inse att det nog bara finns i mina gener.

Vad hittar du på en ledig dag?
Äter mannagrynsgröt till frukost, gosar med mina barn, åker på utflykt, plockar kanske en bukett rosenskäror på nåt självplock, målar, tänder levande ljus, äter god middag.

left_50right_50

Hur ser nästa projekt ut i huset?
De är så många men trädgården behöver lite kärlek.

left_50right_50large

Mitt roligaste minne från min barndom är…
Våra morgnar hemma hos Mamma var alltid en smula kaotiska om man skulle komma i tid till skolan och just den här morgonen var det viktigt att vi kom prick kl åtta för att jag skulle hinna med bussen till utflykten till bokskogen. Mamma skulle skjutsa mig men hittade inte sina glasögon och rusar omkring i vår stora lägenhet i sin blommiga morgonrock för att hitta dem. Hon hittar dem inte utan tar sitt cyklop med styrka i, ni vet ett sånt som täcker halva ansiktet och tycker upp överläppen till ett väldigt roligt format. Med fladdrande morgonrock, limegrönt cyklop för ansiktet och mig i släptåg rusar vi ner till vår stora, skruttiga Volvo Duett och som hackar sig fram till skolan. Jag hinner precis med bussen och mamma i hela härligheten har hoppat ut på trottoaren och står och vinkar efter oss. Jag skämdes så att jag höll på att dö. Det gjorde inte hon, hon skämdes aldrig.

Min bästa godissort är…
Glass

Det här gör mig galen…
Jag är kär och galen i Hampus

Det här gör mig lycklig…

Doften av mina barn

Jag dansar till…

Svartklubbstechno :-)

Min bästa plats på jorden är…
Min första lilla lägenhet på Kungsgatan i Malmö vänder tankarna alltid tillbaka till

Mitt livsmotto är…

Have fun, be kind

Vem är din största förebild?
Min mamma, min bästa kompis mamma och min farmor

left_50right_50

large

left_50right_50

 

Du är ju aktuell med din konst hos oss, hur känns det och berätta om ditt uttryck!
Så roligt att få vara med hos er! Jag och barnen målade oss igenom pandemin. Från början handlade det bara om att blanda fram den perfekta nyansen och hitta de snyggaste färgkombinationerna. Jag tror att det är ett uttryck av kläder och färgkombinationer som aldrig kunde bäras under det stilla året som var. Istället för att bära färgerna fick de bli mjuka former på en duk.