right_align

Creative talk

Caroline Lundqvist

 

Vår konstnär Caroline Lundqvist gillar att uppmärksamma skönheten i saker som annars kanske förbises. Att ta sig tiden för en paus, fånga ögonblicket och känna in stunden. För ett antal år sedan blev hon helt tagen av ostronets skönhet. Tiden stannade i några sekunder, hon såg alla detaljer, detta sensuella havsdjur som låg i en bädd av kristaller och färger i pärlemor. Det blev sedan början av hennes karriär som konstnär. 

large

Vem är du?

- Jag är en väldigt kreativ person från Eskilstuna. Nyfiken på livet och människor, älskar att vara i naturen (framförallt nära vatten), resa, måla och att laga mat. Som konstnär skulle jag definiera mig själv genom det lugna och organiska. Jag är väldigt förtjust i former utan kanter och i kontraster. 

Hur kom det sig att du började måla ostron?

- Det var efter att jag för första gången åt ett Ostron för ca 12 år sen. Jag fascineras av kontrasten mellan den hårda och karga utsidan och det sensuella och vackra inuti.

Alla färger som rör sig från brunt till beige, pärlemo, ljusrosa, ljusgult och grå. Sen skimrar dom så fint inuti, som ett blankt öga eller vatten i solen.

 Var kommer din inspiration ifrån?

- Rörelser, mönster och färger i naturen, samtal med vänner och bekanta, kvinnor, ögon. Allt möjligt egentligen.

Jag blir väldigt inspirerad av när det känns som att man lär känna en person på ett djupare plan, och relationer där jag känner en nyfikenhet och vill veta mer.

Jag träffade en vän här om veckan som berättade att han var i Nice förra sommaren och att han hade så svårt att bestämma vilken solstol han skulle lägga sig i, han gick fram och tillbaka på den långa långa stranden innan han bestämde sig, trots att det fanns massa solstolar och härliga ställen vägg i vägg. Jag tyckte det var en så fin berättelse. Sånt inspirerar mig också. 

Mycket handlar om mina egna tankar och känslor. Det är det som visar sig på duken.

left_alignleft_50

right_50Du målar oftast hemma i din lägenhet. Hur tänker du när du inreder?

- Jag tänker på vad jag blir lugn och mår bra av, vilka material och färger som känns skönt runt omkring. Så länge jag kan minnas har jag dragits till runda former för att jag känner sånt lugn av det. Få in material från naturen. Inredning med historia. Jag gillar skulpturer, föremål och konst som jag får någon känsla av och tycker är intressant och spännande. Jag sparar gärna till något speciellt föremål istället för en designväska. För mig tar det tid att forma ett hem och det är fint att det rör sig.

Hur och var hämtar du energi?

- Promenader, intervaller, meditation, naturen, när jag lagar mat och umgås med vänner och familj. 

Vi inspireras av din tidlösa stil som samtidigt känns helt rätt i tiden. Vad är dina bästa tips för en hållbar stil?

- Tack snälla, vad glad jag blir. Investera i en bra basgarderob och i plagg med bra material. Man kommer så långt på det.

Kan du dela med dig av några tips till den som vill börja måla med akvarell?

- Köp dina favoritfärger, ett bra akvarellpapper och penslar och lek och testa dig fram, se hur färgen känns och beter sig.

Jag tror att det allra bästa bara är att "köra på". Det finns inga begränsningar eller något rätt sätt, det är det som är så fint. Du är helt fri att göra och måla precis vad du vill.

Tips att köpa bra material, tre-fyra kakor akvarell, två-tre penslar i olika storlekar och några ark papper med olika strukturer. Till en början.