right_align

Creative talk

Studio Paradissi

En av våra konstnärer Eleni Psyllaki, bor och arbetar i samma byggnad i en liten by i Grekland. Till en början var hennes bostad ett kombinerat hem med studio men hon insåg att det var viktigt för henne att kunna skilja. dessa åt för att prestera på bästa möjliga vis. Eleni inspireras av allt ifrån typografi till arkitektur, läs om hennes drömmar och mål här.

När insåg du att konst var en del av ditt liv?

Konst har alltid varit en del av mitt liv ända sedan jag kan komma ihåg. och manifesterade dess närvaro genom olika uttrycksformer. Jag var barnet med kulpenna i bakfickan och ritade på varje yta som jag kom åt, oftast blev mina vänner som levande papper. Jag minns att jag klädde mig roligt i skolan, jag tyckte att det var ett mycket kreativt sätt att uttrycka mig på, under samma period fick jag också för mig att laga de mest bisarra middagarna för min familj. Jag studerade arkitektur som hjälpte mig att fokusera och orientera min fantasi och känslor. Jag älskade problemlösningen som det innebar men det drev mig bort från min konstnärliga instinkter. Efter många års arbete inom arkitekturen och inredningsområdet kände jag mig dränerad. Jag är säker på att det berodde på att de flesta av de projekt jag jobbade med då var ganska oinspirerande och tog mig mil från estetiken och budskapen jag ville nå fram med. Naturligtvis återvände jag till den rena formen av konst, ritade och målade för mig själv igen.right_50left_50large

Vad betyder konst för dig?
Konst för mig är en nödvändighet. Det är som mat, som luft. Jag är inte säker på att jag helt kan beskriva det men det är ett obligatoriskt krav för mitt hälsosamma och balanserade liv. Jag gör konst för att uppfylla detta behov och inte för att skapa ett konstverk bara för att. På samma nivå älskar jag att konsumera konst i alla former för känslan som väcks i mig, för hur det talar till mig på ett undermedvetet sätt.

Du har definitivt din egen touch på dina konstverk, har det alltid sett ut som det gör nu?
Tack! Absolut inte! Jag undersöker ständigt min stil och mitt medium. Det finns perioder som jag gillar en sak och sedan, boom, är jag inte nöjd längre med det. jag gör det och behöver prova något nytt. Jag har några egenskaper som jag älskar att använda i mina verk som geometri, platta perspektiv, begränsad färgpalett och typografi men som också kan ändras antar jag.

Var får du din inspiration ifrån?
Inspiration finns överallt! En kliché kanske men det är sant. Jag är inspirerad av andra artister, av folklore-konst, av naturen och mycket utav arkitektur. Just nu är jag särskilt inspirerad av "brutal" arkitektur som känns igen på sin blockiga och massiva stil, bysantinsk konst och forntida keramik.

left_50
right_50

Din studio är fantastisk, berätta mer om den!
Tack! Det är en lägenhet på bottenvåningen i hjärtat av min stad, Heraklion i Grekland. Det var mitt hem för ungefär tio år sedan. Sen gifte jag mig, flyttade till en större lägenhet och hyrde min dåvarande lägenhet. Idag är jag tillbaka i samma hus och den gamla lägenheten är idag min studio. Den har stora fönster och ett fantastiskt terrazzogolv i marmor. Jag älskar att kunna se människor passera och jag njuter av stadens ljud. Som en introvert person är det perfekt för mig att kunna vara en del av staden utan att faktiskt interagera med den. Det absolut bästa är dock att min studio finns några våningar under min bostad och jag kan springa ner i pyjamas om jag vill.

Vad är det bästa med att vara konstnär?
Hmm, jag antar att det är att jag får leka med färg och få betalt för det? Jag känner mig ofta som ett barn som får en pensel och papper och går loss.  Det är givetvis inte så enkelt men känslan är något liknande.

Är din skapelse en del av ditt vardagsliv eller kan du separera arbete och privatliv?
Jag strävar mycket efter att skilja mitt arbete från mitt dagliga liv men det är svårt! Konst är en del av mitt väsen och hur jag ser på, och hanterar saker och det är svårt att bara stänga av det. Det har dock hjälpt mig att flytta studion till en egen yta för att kunna lämna det och sen komma tillbaka med ny energi.

left_50
right_50

Vad är dina framtida mål?

Att skapa mer konst, att förbättra mina färdigheter, experimentera med fler tekniker, samarbeta med andra konstnärer och skapare. I en mycket avlägsen framtid kan jag se mig själv flytta till vår lilla by, renovera vårt gamla stenhus, skapa en studio och arbeta därifrån.