right_align

Creative talk

Maria Murphy

Maria är född och uppvuxen på Emerald Isle of Ireland. Hon flyttade till Stockholm för cirka 7 år sedan. Hon har alltid målat och har också utbildat sig i konstmålning vid Limerick School of Art and Design i Irland. Hennes färgpalett, uttrycksfulla penseldrag och strävan att hitta det vardagliga intressanta är vad hennes arbete utgör. Konst är en stor del av hennes liv men lyckas ändå hitta lite tid för en lång frukost och en promenad genom staden. Hon älskar färg och tycker att livet utan färg skulle vara väldigt tråkigt. Träffa Maria här.

Maria!
Hur mår du idag?
Jag är bra! Jag har varit på sommarlov sedan förra veckan och har haft det fantastiskt med fint väder och ledighet.

Snälla berätta mer om ditt konstnärskap?
Jag hade en fantastisk handledare i Abbeyleix Fetac i en av mina kurser före Art College. Han hette Jock, han är en landskapsmålare. Vi gick ofta ut för att rita och måla landskap och det var genom honom som jag verkligen älskade känslan och konsistensen av färg som medium. Han presenterade mig för arbetet med Donald Teskey, som är känd för sina uttrycksfulla och grova irländska landskap. Det var här jag blev kär i målningen. Jag studerade konstmålning på Limerick School of Art and Design Ireland och älskade varje minut av det. Målaravdelningen är helt unik med fantastiska handledare. De hjälper dig verkligen att tänka på ett annat sätt.
largeNär insåg du att konst var en del av dig?
Mycket tidigt i mitt liv ritade och målade jag väldigt mycket. Min mamma gav mig privata konstlektioner när jag var ungefär tio, eftersom vi inte hade mycket konst i skolan.

Hur ser en helg ut för dig?
Jag har vanligtvis en miljon saker jag vill göra men jag försöker alltid att göra plats för min konst. På grund av covid var det faktiskt en bra ursäkt att stanna hemma och måla. En vanlig helg skulle innebära att träna och äta en god frukost, gå till ett konstgalleri eller bara vandra runt i stan. Jag tror att du måste mata sinnena för att bli inspirerad och kunna göra ett bra arbete.

Vad drömmer du om?
Att jag en dag kan göra min konstnärliga praktik till ett heltidsjobb.
right_50left_50Vad inspirerar dig?
Åh så många saker. Peter Doig skulle jag säga är min största inspiration, jag älskar hans kompositioner, samling av bilder, hans applicering av färg. Jag älskar Matisse, Gauguin, impressionisterna, fauvisterna. Tala Madani, Sean Scully. Just nu fascineras jag av ritningarna på grekiska och romerska vaser. Jag tycker att dessa karaktärer är roliga, deras uttryck och handlingar.

Var skulle du vilja se din egna konst?
Venedigbiennalen, Gagosian Gallery, Lehmann Maupin alla enorma samtida konstgallerier. Loyal Gallery i Stockholm, jag älskar deras utställningar, CF Hill. Jag skulle gärna se mitt arbete kombinerat med mode som Peter Doig och Dior. 
left_50
right_50Vad betyder konst för dig?
Hokusai brukade stå upp varje dag och rita. Det var hans form av meditation. Konst är en form av escapism för mig och den kan vara mycket uppslukande och meditativ. Du använder den för att reflektera över så mycket men också uttrycka det undermedvetna.

Skulle du beskriva dig själv som en kreativ själ?
Definitivt, det är allt jag tänker på och vill vara.
largeVad gör du om fem år?
Jobbar 100% med min konstnärliga verksamhet. Hoppas på att göra utställningar över hela världen. Arbeta med modemärken med deras scenografi.

Vem är en bra konstnär enligt dig?
Jag kommer alltid att säga Peter Doig. Jag såg en show av honom i Tate Gallery i London 2008 och det var fantastiskt. Jag har sett hans arbete på Venedigbiennalen tillsammans med Chris Ofali och som födelsedagspresent tog min partner mig till Lousiana i Köpenhamn för att se hans show. Det var den bästa presenten jag någonsin fått!
largeSpeglar din konst din personlighet? 
Det illustrerar förmodligen hur jag mår eller hur jag ser saker. Jag älskar färg och jag tror att livet utan färg skulle vara väldigt tråkigt.

Har du ett lifehack att dela med oss?
Ibland kan du fastna i begrepp och idéer när det gäller att skapa. Jag tror att det bästa sättet att börja med något nytt är att bara sätta igång.