right_align

Creative talk

Jennie Petersen

Jennie började måla för några år sedan men hittade sin inriktning och väg när hon blev sjukskriven för utmattning för en liten tid sedan. Som så många andra kvinnor kände Jennie att hon aldrig dög, att det hon gjorde aldrig var bra nog. Trött på ideal och normer som vårt samhälle skapar och ville utmana dem i konst. Hon började måla olika kroppar och kvinnor och under processen var det kurvor och linjer som hamnade i fokus. Möt henne här.

right_50left_50

Jennie! Hur har din sommar varit? Har du hunnit komma tillbaka och landa?
Sommaren har varit fantastisk, jag har badat i havet nästan varje dag och det är nåt av det bästa jag vet. Jag blir lycklig av att bada, endorfinerna flödar efter ett bad i havet! Jag har nog inte ännu hunnit landa men jag är redo för hösten och lugnet den för med sig.

Vi går rakt på ditt konstnärskap, du har inte målat hela livet?
Nej precis, jag och en av mina bästa kompisar satt och åt lunch för ungefär 8 år sen och jag hade precis läst att ens jobb inte ska va ens hobby så jag ville ha en hobby som var kreativ, min vän sa vi börjar måla! Men det var inte förrän jag blev utmattad för två år som jag började måla igen och verkligen hittade mitt utryck.
large
Berätta om ditt konstnärskap, ditt uttryck
Jag tenderar att styras mot kontraster, jag inspireras av det som skaver. Det får inte va för perfekt då blir jag ointresserad. Jag gillar det oväntade, det dystra ihop med det glada och situationer som är obekväma. Än så länge målar jag mest kvinnor och kvinnokroppar så det är också absolut mitt uttryck. Det finns så mycket här att utforska!

Var får du din inspiration ifrån?
Jag inspireras otroligt mycket av kvinnor, framförallt i det äldre spannet. Det är nåt med kvinnor i medelåldern och äldre som är så inspirerande. Både hur kroppen förändras och det vackra i det men också ”I dont give a fuck attityden” som ofta kommer med åldern. Kvinnor som trotsar och kämpar mot idealen är för mig väldigt inspirerande och i det hittar jag min styrka och motivation.left_50right_50

Hur ser tankarna ut gällande framtiden?
Oj, svår fråga, att få fortsätta att utveckla mitt skapande är mitt mål. Jag skulle också i framtiden vilja ha mer tid till mitt konstnärskap.

Vad är största utmaningen med att vara konstnär?
Vissa perioder orkar jag inte skapa något och vissa perioder har jag så mycket jag vill skapa så det blir kortslutning. Det är svårt att hitta balansen. Perioderna när jag kritiserar mig själv är tuffa, allt jag gör känns dåligt och mediokert. Men tror det är väldigt vanligt för alla som är kreativa.

Vad gör dig riktigt lycklig?
Havet, att bada!

Vad tror du är din största styrka?
Jag är väldigt anpassningsbar utan att tappa mitt jag, jag kan se och läsa av en situation eller ett rum snabbt och anpassa mig till den och samtidigt behåller jag alltid min personlighet. Jag förblir samma Jennie vem jag än pratar med.large

Hur ser din bästa frukost ut?
Det är lördag el söndag och vi har dukat fint, det finns färska bär och rysk youghurt och färskt bröd. Blommor på bordet och jazz i högtalarna och hela familjen är samlad och vi sitter länge och pratar och skrattar och jag avslutar frukosten med att måla och dricka mer te. Det är så jag tänker att det ska vara när jag lägger på duken och dukar fint men egentligen så brukar Franka, min 5:åring ha vällt ut juiceglaset och hunnit äta upp redan någon annan satt sig ner. Inez min äldsta dotter kommer och sätter sig efter mycket tjat och sitter ner i 1 min, hon gillar inte ens frukost. Det bråkas om vem som ska sitta var och sen helt plötsligt så tar jazzen slut och någon tiktoklåt startar.

Berätta om ett roligt minne!
När jag beställde vitaminer för håret genom en annons på Facebook, Jag fick hem tabletterna och tänkte att nu ska mitt hår bli så där vackert. Jag började ta tabletterna och blev hispig, hjärtat rusade, kunde inte sova och var sjukt alert. Vilket är ovanligt för alla runt omkring mig, då jag är en oerhört långsam och sävlig person. Min man reagerade och undrade vad jag köpt och det visade sig att jag köpt bantningspiller med koffein i. En prenumeration som typ var omöjlig att säga upp. Jag gör väldigt mycket såna här saker så jag har nu lovat min syster och man att alltid kolla med dem först, är en person som tycker att det är väl inte så konstigt om jag vunnit en iPad och öppnar mailet och trycker på länken även fast jag ens inte deltagit i en tävling.large

Brown vase, fr. 299kr

Sist men inte minst, har du några dolda talanger?
Var tvungen att fråga min syster som känner mig bättre än vad jag själv gör och hon sa att jag är väldigt bra på spelet Memory! Vilket är märkligt för mitt minne är riktigt dåligt och då tänker ni kanske, aha men det kanske är långtidsminnet som är dåligt, men nej det är både långtidsminnet och korttidsminnet. Vet dock inte om det är en talang att vara bra på memory?