right_align

Creative talk 

Isabel Leal Bergstrand

 

Isabel är illustratör, konstnär och mönsterformgivare och är utbildad på Beckmans designhögskola, programmet för visuell kommunikation. Hon arbetar färgglatt och för hand, framförallt med tuschpennor och varje del i ett motiv är skapat var för sig, nästan som klippdockor. Isabel gillar smarta lösningar och vill helst att hennes illustrationer ska vara intressanta, ibland roliga och meningsfulla. Inspirerad av mode, djur och växter, geometriska former och färger skapar hon konst som får en att vilja stanna upp och titta mer. Möt Isabel här. 

left_50right_50large

Isabel, hur mår du idag?
Jag mår toppen. Jag fick nyss ett arbetstipendium av Konstnärsnämnden och känner mig otroligt peppad och glad av det!

Vad är en perfekt dag för dig?
Antingen en ledig dag med mina barn, där vi kanske går på Skansen och gör roliga saker tillsammans. Eller en skön dag i studion, med ett spännande projekt framför mig och bra flow i mitt ritande.

left_50right_50

"Att rita för hand är verkligen något jag trivs med."

Hur skulle du beskriva dig själv?
Glad, energisk och uppriktig

När du pratade om processen med hur du skapar din konst så slungades jag tillbaka till barndomen och klippdockor. Berätta mer om ditt tillvägagångssätt!
Jag gör nästan alltid mina bilder i delar. Jag ritar de separata delarna och sen sätter jag ihop dem. Antingen för hand eller i datorn. Det är ett smidigt och roligt sätt att arbeta tycker jag. Lite som ett collage. Jag gör så för att få större kontroll över bilden, att kunna byta ut delar som känns fel. Eftersom jag ritar med tuschpennor så kan jag ju inte sudda om något inte blir som jag vill. Det gör också att jag kan testa olika färger och utseenden på tex en blomma. Allt sånt går ju självklar att göra lätt om jag endast arbetade digitalt. Men att rita för hand är verkligen något jag trivs med.

large

Din konst innehåller mycket färg. Är det lättare för dig att uttrycka dig med mycket kulörer?
Ja det är det. Jag vill att mitt konstnärskap ska vara lekfullt, inte alltid i tematiken på bilderna, men tillvägagångssättet. Det får inte blir för ”bra” och ”fint” utan ska kännas rätt. Det gör det när jag har mycket färg. Bilden känns hel när både form och färg samspelar. More is more.

Varför tror du att blev just konstnär som blev din väg?
Jag gick bild och form på gymnasiet och ville gå konstskola efter det. Att teckna har varit det jag tycker är mest roligt i hela livet. Ett ”vanligt” jobb har aldrig lockat mig. Men det har såklart inte alltid känts självklart. Det är en stentuff bransch, men jag har aldrig ångrat mig.

large

"En jättemural! Eller kanske att få göra om mina bilder till ett objekt, typ en matta."

left_50right_50

Vad tänker du om framtiden?
Jag har varit föräldraledig en del de senaste åren och jag ser fram emot mer tid till konst och bildskapande. Förhoppningsvis ska den färgglada trenden jag ser mycket nu fortsätta. Det är roligt både för mig som kreatör jobbmässigt och som privatperson som kan gå runt på stan och bada i färgglad formgivning.

Vad skulle vara ditt drömuppdrag?
En jättemural! Eller kanske att få göra om mina bilder till ett objekt, typ en matta.

Vad skrämmer dig?
Ovisshet, osympatiska människor

Vad längtar du efter?
Mer tid till skapande och mer balans mellan arbetsliv och familjeliv.

largelarge