right_align

Creative talk

Estelle Graf


En av våra fantastiska kreatörer, Estelle bor idag i Stockholm men har även arbetat och studerat i Paris och New York. Estelle har så länge hon kan minnas uttryckt sig sig genom konst och form på alla möjliga sätt. Skapandet har fungerat som ett sätt att kanalisera tankar och känslor. Hennes senaste kollektion som fått stor uppmärksamhet utspelar sig i Stockholm.

Berätta om ditt konstnärskap, när började det?
Jag har uttryckt mig genom olika konstformer så länge jag kan minnas, däremot tog det lång tid innan jag lyckades övertyga mig själv om att just måleri skulle kunna vara något annat än en lustfylld hobby. Idag är skapandet vad som upptar nästan all min vakna tid men jag rör mig fortfarande mellan olika uttryck och tekniker. Tycker det är spännande när olika hantverk/uttryck möts. Till exempel märker jag när jag skriver att jag ofta tar avstamp i något jag målat - eller tvärt om.

Din konst har inte alltid sett likadan ut? Eller hur?
Nej det är sant. Det som varit signifikativt genom åren har dock varit att jag nästan alltid arbetat med satir. Tonen i verken är densamma men tar form på lite olika sätt - vilket såklart medför att betraktaren uppfattar de annorlunda. Jag har ofta väldigt intensiva perioder där jag skapar motiv sprungna ur samma idé  - då går det fort och händer mycket på en gång. Det följs sedan alltid av att jag nästan känner avsmak för vad jag gjort och jag måste påbörja något nytt. Kan kännas lite som att vakna upp med en bakfylla och ångra allt.

large

 


Din senaste kollektion utspelar sig på klassiska ställen i Stockholm, var och hur kläcktes ideen?
Som sagt är det mesta jag skapar är satir och så även mina fabler i Stockholmsmiljöer. Jag tycker att det finns något komiskt i hela företeelsen att vara människa, och kanske är vi roligare att porträttera i vissa stadsdelar mer än andra. Sedan är det ju tacksamt att använda ett djurhuvud för att fånga en karaktär.

I korta drag tycker jag att de förkonstlade metoder vi arbetat fram för att förklä vårt arv är både rörande och knäppa. Det finns något kittlande i tanken av att vi alla bara är grisar och grodor som utvecklat sofistikerade manér.

left_50
right_50Speglar konsten din personlighet?
Absolut. Det är nog oundvikligt. :)

large


Vad drömde du om att bli när du var liten?
Drömde först om att bli sångerska - vilket jag tack och lov aldrig försökte mig på. Efter det ville jag bli konstnär, författare eller skådespelare (hade uppenbarligen en grandios självbild). Skämt åsido har jag alltid vetat att jag velat arbeta kreativt. Dels för att jag dras till det men också för att allt annat hade blivit katastrof.

large


Nämn tre saker ingen vet om dig!
Jag kan joddla jättebra, har fobi för att ta på jeanstyg och har alltid hål i mina strumpbyxor.

5 snabba…
Dansa eller stå vid sidan? - Dansa
Film eller serie?  - Film
Julafton eller midsommar? - Julafton
Middag ute eller hemma? - Ute
Story eller feed? - Båda

right_50
left_50