right_align

Creative Talk

Elin PK

Som liten kände Elin många gånger att det var svårt att hantera sina känslor och kände att hon behövde få utlopp för dom på något sätt. Hon testade att skriva dagbok, men det fungerade inte utan slutade oftast med att hon satt och klottrade på de linjerade sidorna. Det var till slut hennes mamma som frågade om hon inte bara skulle måla istället? Så fick det bli och på den vägen har det fortsatt sedan dess. 2016 valde Elin att satsa helhjärtat på konsten. 

Hej Elin!
Vad kul att få göra en intervju med dig! Hur mår du idag?
Ja, jätteroligt! Det har varit mycket med ansökningar till Master program den senaste tiden och idag skickade jag in sista ansökan, så jag känner mig väldigt lätt i kroppen och glad!

För de som inte vet vem du är, berätta!
Jag heter Elin Palmaer Karlsson, men brukar kalla mig Elin PK när jag skapar. Just nu går jag sista året på HDK-Valands designkandidat i Göteborg, och på fritiden ägnar jag mig åt att illustrera och måla färgglada posters!

Vad betyder konst för dig och var tror du intresset kommer ifrån?
Det betyder såklart väldigt mycket, jag skulle säga att jag skapar för mig själv i första hand och sen för andra. Det är något väldigt meditativt i att förlora sig i en skapade process, där tid och rum slutar existera och plötsligt har det gått 5 timmar. Det är en tillflykt, men det handlar inte om att fly från något, utan till något. Intresset kommer från min mamma, mormor och moster som har skapat på olika sätt och alltid uppmuntrat mig till att göra det.

left_50

right_50

 

Har du någon konstnär som inspirerar dig och varför?
Förutom mina släktingar, så just nu Corneille och Ulrica Hydman Vallien - jag älskar det naivistiska i uttrycket och färgkombinationerna.

Hur ser du på framtiden?
Jag försöker vara försiktigt optimistisk haha! Jag hade så stora planer för 2020 och ja, vi vet ju alla hur det gick… Men jag står i lite av ett vägskäl i mitt liv just nu, jag tar examen i år och kommer antingen plugga vidare, försöka få en anställning eller fortsätta jobba med mitt eget. Så jag tycker framtiden känns lite läskig, men spännande!

large

Vi älskar dina färg och formstarka verk, vart hittar du din inspiration?
Jag tror att alla människor har en inre färgskala, vissa en mer blygsam skala och andra en mer färgsprakande. Min inre skala har alltid varit färgstark och explosiv. Jag är uppväxt med mycket färg, vilket säkert bidragit till att jag dras till det. Men jag inspireras av det mesta, som många andra. Det kan vara alltifrån Pinterest till växter och människor. Men för mig är det också viktigt att ta ett steg tillbaka när jag kikat på inspiration och ge min egen kreativitet utrymme att komma på något eget. Annars blir det lätt att jag känner mig ”mätt” på allt fint som redan finns och undrar hur jag ska kunna hitta på något eget utan att ”kopiera”.

Hur skulle du beskriva din konststil? 
Naivistisk, utforskande och känslostyrd. Jag planerar sällan vad jag ska skapa utan låter processen och magkänslan leda vägen. Det roliga med att skapa är ju just själva skapandet. Jag tror att det lustfyllda hade försvunnit om jag visste vad som skulle hända eller vad det skulle bli. Det blir ju som en överraskning i slutet av varje process, och vem gillar inte överraskningar?! 

Nämn tre saker ingen vet om dig…
Oj, va svårt! Jag är ganska transparent som person och inte så hemlighetsfull men jag kan släcka en tändsticka i munnen, jag har haft dom flesta klädstilar som finns och jag har tagit typ alla mina hål i öronen själv!

large

Vad drömde du om att bli när du var liten?
Som väldigt liten ville jag bli cirkusprinsessa eller delfinskötare… Men senare har jag alltid drömt om att få jobba kreativt och driva eget!

Vart drömmer du att se din konst?
Jag tycker det hade varit roligt att se min konst i butik, på heminredning och bruksföremål. Jag drömmer om att se min konst i vackra hem. Det är klart att det hade varit roligt att se den på museer och gallerier, men jag skapar för mig själv och andra människor - så det bästa betyget och vad som gör mig varm i hjärtat är att få se min konst på andras väggar! 

Tack för pratstunden Elin! Till sist, vill du rekommendera något?
Det är jag som ska tacka! Jag skulle vilja rekommendera rutiner och att rensa ut onödiga saker haha! Man mår så mycket bättre när man har en vardag och skåp utan krimskrams! Sen skulle jag vilja rekommendera min Instagram också @elinpk!