right_align

Creative talk 

Amanda Åkerman 

Illustratör från Göteborg utbildad vid HDK-Valand, Göteborg och Camberwell College of Arts, London. Genom att fånga ögonblicksbilder ur vardagen skapas en stillsam, nyansrik och avskalad bildvärld. Amanda har en förkärlek till mat, mönster, textil, städer, porträtt, arkitektur, att bygga upp små världar i form av bildserier och att arbeta med berättande och bild tillsammans. Beskriver sig själv som tankspridd, snäll och känslig. Möt henne här. 

 

large

Amanda, Hur mår du?
Jag mår bra, tack!

Äntligen är vi inne på 2022, galet, hur var ditt 2021?
Året bjöd på både högt och lågt - lågt mest pga ni vet vad. Bättre saker var t.ex. roliga jobb och samarbeten, och att jag flyttade till en ny lägenhet där jag trivs utmärkt. Nu ska jag bara försöka fullfölja mitt nyårslöfte; att bli superduperbra på att öppna ostron!

left_50right_50
Berätta om ditt konstnärskap!
Jag frilansar som illustratör och har pluggat design på HDK-Valand i Göteborg, där jag är baserad, och illustration på Camberwell College of Arts i London. Har en förkärlek till mat, mönster, textil, städer, porträtt, arkitektur, att bygga upp små världar i form av bildserier och att arbeta med berättande och bild tillsammans. Sen början av 2021 är jag en del utav illustrationskollektivet Fina Linjen.

Varför tror du att du hamnade här?
Egentligen är resan hit en ganska slumpartad sådan. Någon (kanske en ex-pojkvän) skulle söka in till en förberedande konstskola, och jag hakade på. Man lär känna människor på vägen som inspirerar och influerar en på olika sätt. Mitt intresse för måleri väcktes av en underbar konstlärare jag gick hos när jag var liten. Hon tyckte vi kunde måla av bilder ur konstböckerna för att lära oss olika tekniker, så jag lärde mig måla genom att försöka kopiera Edward Hopper och Modigliani.

large

Vad är det viktigaste för dig i din skapandeprocess?
Research och förberedelser är viktigt inser jag varje gång jag försöker skippa det, jag får dock aktivt jobba med att se den delen som ”riktigt” arbete. Så som världen fungerar idag så är det ju lätt att känna sig värdelös när man inte producerar saker exakt hela tiden. Mer tid till att sitta och klura åt alla, tycker jag!

large

Vad är din största inspirationskälla, har du någon förebild?
Svårt att välja, det kommer från många olika håll. Mina favoritkonstnär är Cy Twombly och Alex Katz, och jag älskar japanska träsnitt. En god mix är bäst! Inspiration till mina motiv hittar jag framförallt runtomkring mig, jag fotar konstant för att samla referensbilder, men också i böcker och film.

Beskriv dig själv med 3 ord!
Tankspridd, snäll, känslig.

Vad hittar man absolut inte i din godispåse?
Lakrits.

Det här dansar jag till...
Just nu; ”Last Days of Disco” av Saint Etienne.


Jag reser allra helst till...
London.


Det här gör mig alldeles galen... 
Att jag är så dålig på att komma i tid. Alltid på språng!


Det här gör mig överlycklig... 
Att bada i havet.

Om fem år hittar du mig... 
I min egna studio istället för vid mitt skrivbord hemma.

large
Har din konst alltid haft samma uttryck eller har den förändrats under årens gång?
Mitt uttryck har blivit mycket enhetligare sen jag tog examen och började jobba, men jag har nog länge återkommit till typ samma saker; en omättad färgskala, kontraster och en stillsamhet och enkelhet i motiven. När jag skriver detta tänker jag på att mitt ihärdiga kopierande av Edward Hopper som tioåring kanske faktiskt formade mig mer än vad jag tidigare insett, haha.

Vad drömmer du om?
Att jag ska kunna fira min stundande födelsedag på en restaurang i Köpenhamn som planerat!