right_align

Creative talk

Adam Esser


Adam började plåta analogt långt innan trenden bredde ut sig bland våra sociala medier, han tog sina första bilder med en liten barnkamera, tycker att definitionen av en bra fotograf är någon som vågar ta ut svängarna, är högaktuell med sin första bok som inte alls har något med fotografi att göra och har på riktigt fått känna på hur det är att få livet tillbaka. 

Adam!
Det känns väldigt kul och spännande att få prata lite med dig! En känsla för fotografi och konst, du har nyligen medverkat i Efter tio med Malou och har ett hjärta av stål! Berätta, vem är du?
Adam Esser. Född och uppvuxen i Göteborg men nu bosatt i Vasastan i Stockholm. Jag älskar att springa runt med min kamera i högsta hugg och en vanlig enkel liten promenad tenderar ofta ta fyra gånger så lång tid med
fotopauser, inställningar, hitta rätt ljus, djup och vinkel med mera. Letar ständigt unika motiv och tilltalande miljöer och eventuella foton som kan bli något speciellt.  Allt kan bli innehåll i mina ögon. Jag är också med stor sannolikhet en väldigt unik person med en väldigt speciell livsresa då jag 2018 fick ett hjärtstopp, låg i koma en månad och var väldigt väldigt nära att försvinna från jorden för gott. Men fick mirakulöst mitt liv tillbaka mot alla odds. Och har såklart haft en aningen tuff tid det senaste där jag har kämpat hårt för att komma tillbaka till ett relativt normalt liv efter att ha varit utan puls i både hjärta och hjärna i över en timmes tid. Tufft minst sagt. Men jag kämpar på och tar små steg för varje dag som går.

När upptäckte du din känsla för fotografi?
Bra fråga!
Har alltid velat skapa minnen och föreviga ögonblick och situationer med mina nära och kära. Det började med första mobilen med egen kamera under tidigt 00-tal eller rättare sagt redan innan dess, då höll jag på med små kameror för barn som jag fått av mamma och pappa. Tog bilder på allt som rörde sig, framkallade bilderna och gjorde om det gång på gång. Men det blev mer på riktigt runt 2016 och inte minst när jag fick äran att ansluta mig hos Wall of art. Men vill påstå att det länge funnits en inbyggd kreativitet och en viss estetisk läggning som lagt grunden till förmågan att skapa min nuvarande fotokonst.

right_50left_50

Vad är det som lockar dig mest med foto?
Det är en gammal och vacker traditionell konstform som fått en rejält uppsving senaste tiden. En konstform där man kan uttrycka sig väldigt fritt och där bara tankarna sätter gränser. Lite som abstrakt konst överlag. Där man är fri att skapa och verka hur man själv önskar hur utfallet eller bilden ska se ut. En tidlös konstform. Utan ramverk. Det lockar mig. Man kan se det som en tids-era som väcker känslor, foton som speglar och visar får samtid. Här och nu som ett historiskt dokument. Det finns något vackert i det.

Skulle du beskriva dig själv som en kreativ själ?
Ja. Jag har en juristutbildning och arbetar på ett multinationellt bolag där jag jobbar med internationell beskattningsrätt vilket på ett vis är långt ifrån något kreativt man kan komma. Med regelverk och bestämmelser att förhålla sig till i precis allt man gör inom jobbet. Därför är fotograferingen någon slags escape från vardagslivet  för mig där jag kan leva ut och få utlopp för min kreativa ådra. Verka och vara på ett helt annat sätt.


Vad drömmer du om?
Bosätta mig i Palma de Mallorca. Samt att pandemin försvinna så Håkan Hellström på Ullevi kan bli av i augusti.

Ditt liv tog en ordentlig vändning 2018, på vilket sätt har det förändrat dig?
Jag har fått känna på livets skörhet. Jag var nära att förlora mitt liv. Jag fick se döden i vitögat. Klart det ger en perspektiv på det vi har. Uppskatta småsaker och det man har. Man vet ju faktiskt aldrig hur morgondagen kommer se ut och vad som kan hända. Jag är bara lycklig att vara vid liv. Och att jag skonades från kraftigts hjärnskador vilket alla läkare och experter kallar ett mirakel. Det gör mig ödmjuk mot livet

right_50

left_50

Hur ser du på framtiden?
Det vi alla nog har lärt oss under pandemin är att det bara kan bli bättre. Och det mantrat nådde mig redan när jag låg i koma och under min tunga jobbiga rehab efter min hjärtoperation. Det kan bara bli bättre. För mig är det alltså i dubbel bemärkelse. Och för alla där ute. Nu blir det bättre, ljusare, varmare. Vänta tills våren

Vilken kamera plåtar du med?
Jag kör mycket med min Sony a7ii 24-240 mm som är min favorit. Men har också länge fotograferat analogt med en olympus om50. (Långt innan det blev en influencer grej med analogt ) men nu har jag dock en ny analog kamera. En Nikon  som jag använder rikligt och tycker ett är väldigt kul. Det ger en viss speciell retro känsla i bilderna och en helt annan färgskala samt ton som jag älskar. Många hävdar ju dessutom att analog-fotografi är det riktiga och att den nutida digitalkameran är lite fusk. Så är kul att fota analog som är den klassiska fotokonsten. Där det en gång i tiden började. Majoriteten av min foton här på Wall of art är just analoga foton från en klassisk analog med filmrullar som framkallas. Det är jättekul!

Dina bästa tips till de som drömmer om att få uttrycka sig genom foto?
Försök hitta en nisch inom fotograferingen. Kanske är det fota natur eller djur, kanske är det att fota i en studio med modeller, kanske action-foto, eller varför inte inredning eller mat?. Kanske är det lifestyle/feelgood som det jag försöker skapa. Det finns massa roliga och intressanta ingångar. Bara att välja och vraka. Och skippa att Photoshopa sönder bilderna!

Vad är en bra fotograf enligt dig?
Någon som går sin egen väg. Inte följer regler utan kör sitt eget race. Vågar ta ut svängarna och skapa något nytt. En fotograf som skapar något tidlöst som vi kan kika på om 100 år och få känslan av att ”wow det där är fortfarande bra”
Ser upp till Slim Aarons som inspirerar mig mycket. Hans verk är underbara på så många sätt. Sen gillar jag det som Maria Svarbova gör också, vilket är grymt häftiga grejer.

Du är nu aktuell med din bok där du pratar och berättar om din olycka, vad heter den och var kan vi hitta den?
Boken heter ”Som ett hjärta som vägrar sluta slå” och kan köpas på vanliga hemsidor online för böcker men också via mig privat på instagram @adamesser

Sist ut, har du några dolda talanger?
Lagar Stockholms bästa bästa bouillabaisse.