Konst till barnrummet - Möt vår konstnär Kajsa Hagelin

Vår konstnär Kajsa Hagelin lever idag sin dröm som illustratör, egen företagare och mamma. Hennes konstverk passar utmärkt till den som letar efter ett personligt uttryck och motiven passar lika bra i vardagsrummet som i barnrummet.

Hennes skapande präglas mycket av vad hon ser runt omkring sig – färg, form, känslor och trender. Allt hon målar är handmålat, från skiss till färdigt resultat. Idag målar hon gärna illustrationer på människor, vuxna och barn och inspireras mer av kroppsspråk än ett ansiktsuttryck. 

Vi fick en pratstund med Kajsa för att veta mer om hennes skapande!

Print Terazzo av Kajsa Hagelin, från 299 sek

Målar du för att framföra ett budskap eller målar du för att folk ska få tolka fritt vad dina konstverk  symboliserar?

Det varierar skulle jag säga. Ibland, beroende på vad som påverkar mig och om något påverkar mig mer, då vill jag förmedla det i ett motiv. Men i de allra flesta fall låter jag folk tolka fritt, det är det som är så härligt med bild. Den kan säga så mycket, och så olika. Jag tror det ibland kan vara dumt att förklara för mycket om vad jag tycker den betyder, då den kanske säger nåt helt annat för någon annan.

 

Print Energi av Kajsa Hagelin, från 299 kr

Print Tankar av Kajsa Hagelin från 299 sek och Dyka ner av Kajsa Hagelin, från 299 sek 

Går du mycket på känsla när du målar, och isåfall, vilken känsla får dig oftast att vilja måla?

Jag går nästan bara på känsla, men då syftar jag på magkänsla. Det skapas en idé i huvudet, som jag snabbt vill få ner på papper.

På senare tid, har jag nog dock påverkats mer om vad jag ”tror” folk vill ha genom att se i andra sammanhang vad som känns rätt just nu. Det kan ju vara inom inredning, mode, nyheter eller något helt annat. Och jag tycker det märks snabbt om jag fått till rätt känsla som gör att fler än jag tycker motivet säger nåt intressant. Idag får man ju väldigt snabbt respons, om man väljer att vara aktiv på sociala medier. Både bra och dåligt kanske haha, men såklart mest bra.

Jag får som mest idéer när jag har andra bollar i luften samtidigt. Jag vet så många gånger när jag satt mig med penslarna och känt att jag haft lite för mycket tid, då har jag knappt några idéer alls och får nästan tvinga fram nåt, men däremot när jag egentligen inte har så mycket tid att kunna sätta mig ner och måla, då har jag som mest idéer, men det är också då jag får mest flow. När jag vet att jag inte kan sitta hur länge som helst utan måste ha en sluttid.
 

Print Gemenskap och Olika av Kajsa Hagelin, från 449 sek

Vad använder du för teknik när du skapar ett konstverk? Utifrån form, färgval etc.

Jag målar nästan helt uteslutet med vattenfärg. Men processen börjar alltid med blyertsskiss. Jag snöar in mig på detaljer ganska snabbt, så ”grova” skisser är inget jag jobbar med. Jag börjar nästan alltid med detaljerna och ser till att få till dem. Och när skissen känns färdig börjar jag med färgsättningen. Jag måste dock alltid få en paus på målandet, jag brukar därför skissa ena dagen, ta ett foto med mobilen, och kollar därifrån på skissen (får en bra överblick då) och sedan när jag sovit kan jag dagen efter se motivet med nya, klara ögon, innan jag börjar med finliret. Dock målar jag väldigt sällan länge på ett och samma motiv. Jag är en rastlös själ och tröttnar ganska snabbt om jag sitter för länge. Mer än två dagar med ett och samma motiv är därför ovanligt. Kanske låter ologiskt med två små barn, men än så länge har den typ av process funkat bra.

Här kan du läsa mer om Kajsa och se hela hennes unika konstkollektion!