Möt vår kreatör Ida Vikfors

Enda sedan liten har Ida Vikfors fascinerats av olika material, ytor och texturer, och hon har ibland kanske tittat mer med händerna än med ögonen. En förkärlek som växt sig större, om känslan av hur olika material möter varandra och en iver om att kunna återskapa en tredimensionell yta. Fasader, arkitektur, vyer och en svaghet för textil är det som inspirerar Ida mest.

Print: Kalpea no3 av Ida Vikfors, från 349 sek Köp nu

Berätta om din skapandeprocess!

- Den är som min bäste vän och min värsta fiende på samma gång. Ibland behöver jag massor av tid för att skapa utan något fokus på att det måste bli ett resultat, mest bara för att få igång själva processen och tankarna. Men oftast så kan jag se ett färdigt resultat framför mig, redan placerad i en miljö kombinerat med andra saker jag fascineras av. Då jobbar jag mig fram till den bilden jag har i huvudet, ibland kan det bli många omvägar och andra gånger faller allt på plats naturligt.

Print: Oivi no3 av Ida Vikfors, från 349 sek Köp nu

Var finner du din inspiration?

- Jag älskar att se mig omkring, och lägger ofta märke till objekt och miljöer som andra bara går förbi. Det kan vara en byggnad, en form, textil eller ett material som har en känsla som tilltalar mig. Min inspiration infinner sig när jag som minst tänker på det, och jag letar aldrig, då går jag miste om allt det jag verkligen borde se.

Hur kommer det sig att du började måla?

- Jag har alltid skapat på ett eller annat sätt, och testat på många olika material och tekniker. Just målandet har aldrig varit något jag bestämt mig för att göra, det har gått i perioder och jag har inte haft en tanke på att måla för någon annan än mig själv, utan det har varit en del av skapandet i andra former. Tavlorna jag gör nu kom egentligen till av en slump för lite mer än ett år sedan, då jag tog fram idéer inför ett samarbete. Då var det fokus på mönsterdesign till produkter, men allteftersom jag började få förfrågningar om tavlorna bestämde jag mig för att ta det ett steg längre.

Print: Oivi no1 av Ida Vikfors, från 349 sek Köp nu

Print: Rivi av Ida Vikfors, 349 sek Köp nu

Motivet Kalpea no3 lyftes som en av trendspaningarna för 2019 av Plaza Interiör.

Se hela Idas kollektion och köp motiven här