Creative home for Christmas

Förr associerade vi julen med röda gardiner, tomtar och broderade dukar. Vi inhandlade speciell dekoration som endast hörde julen till. Idag behöver det inte vara så komplicerat. I samarbete med inredaren Lovisa Häger, An Interior Affair, Gotain och Bemz har vi tagit fram enkla tips på hur du kan skapa julkänsla i hemmet utan att faktiskt behöva dekorera för jul. Inspireras av våra kreativa tankar hur du kan skapa en perfekt kuliss inför julfirandet och tips på inredning som håller längre än till tjugondag knut.

Art Print: ParraBranche och Cocoon av Sizar Alexis Köp nu 

Färgade passepartout - Hemligheten till julpynt är att skapa julkänsla i inredningen utan att faktiskt behöva dekorera för jul, exempelvis genom att byta ut traditionella vita passepartout till vinröda eller mossgröna varianter. På så sätt så behöver du inte heller byta ut din konst på väggarna, utan bara ge den en julkostym. Hos Panduro hittar du exempelvis färgade pappersark som kan användas som passepartout.

Enkla pyssel - Få saker är väl så starkt förknippade med julen som att skapa med händerna? En stund att göra något från grunden. Två enkla pyssel som är lätta att prova på är en blomsterkrona och en girlang av torkad citrus. Blomsterkronan kan du anpassa till precis den storlek du vill genom att göra en stomme av rörisolering som klipps till önskad längd och fästs med silvertejp. Runt stommen så binder du grönska, och varför inte prova att använda lite icke-traditionella julkvistar, exempelvis oliv? En girlang av citrus skapar du enkelt genom att skära apelsin eller citron i tunna skivor och torka i mitten av ugnen på 100 grader i två timmar. Trä ett jutesnöre i övre och under delen av citrusskivan, och vips så har du en girlang som är lika vacker som den doftar härligt!

Art Print: Parra, Branche och Cocoon av Sizar Alexis Köp nu Butterfly av Alexander Adiels, från 299 sek Köp nu

Den perfekta gå bort-presenten - Att knyta ett vackert snöre runt ett print är en perfekt liten klapp att ta med sig till vännen eller familjen! Med ett litet förråd av konst hemma behöver du aldrig oroa dig för att komma tomhänt.

Art Print: Rosa av Hanna Sterner, Butterfly av Alexander Adiels, The Study av Dry Studios och Birdseye av Anna Johansson Köp nu 

Abstraction 01 av Bycdesign Studio från 349 sek Köp nu

Värmande sammetsgardiner - Det finns många knep för att knyta ihop inredningen i ett rum, och gardiner är nog ett av de bästa! En äldre generation är nog bekanta med traditionen att byta gardiner efter högtid, men säger man ’julgardin’ idag tror jag inte att det är så många som känner sig lockade. Att däremot byta ut tunnare gardiner i exempelvis linne mot tunga, värmande sammetsgardiner ramar in rummet och skapar en perfekt kuliss för julfirandet! Hos Gotain hittar du skräddarsydda gardiner för alla rum. Se mer här.

Art Print: ParraBranche och Cocoon av Sizar Alexis, The Study av Dry Studios Block 01 & 02 av Adéle Tornberg Köp nu 

Byta överdrag på soffan - Ett perfekt sätt att ge vardagsrummet en ny stil utan att behöva byta ut hela soffan. För är det inte så att även soffan förtjänar lite kärlek inför perioden på året då vi snudd på flyttar in i den? Vi tittar på film, äter och myser, som botemedel mot vinterns korta dagar! Hos Bemz hittar du ny klädsel till dina befintliga ikea-möbler. Se mer här.

Addera ett fårskinn - Ett fint sätt att julpynta i vardagsrummet och soffan, och känslan blir så där härligt rustik och inbjudande. 

Art print: Abstraction 01 av Bycdesign Studio från 349 sek Köp nu

Gardinstång som accessoar - Under en tid så har vi alla älskat gardiner hängande från takskenor, men nu är det är dags att ge de svarta smidesstängerna en chans! En gardinstång kan fungera som vilken accessoar som helst i inredningen, och precis som i hemmet ovan bli pricken över i.

Art Print: Skifte av Estelle Graf 349 sek Köp nu Abstraction 01 från 349 sek Köp nu

Se alla Lovisas utvalda favoritmotiv här.

Foto: Jesper Florbrant